De nieuwe oogst van 22 oktober

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van theater met een geheel eigen aanpak tot een prachtfilm uit Tunesië.

Beeld Kurt van der Elst

1 Theater

De Warme Winkel speelt De Warme Winkel door De Warme Winkel. Van 26 t/m 29 oktober in Stadsschouwburg Amsterdam, daarna tournee.

Theatergroep De Warme Winkel verrast keer op keer met een geheel eigen aanpak. De ene keer duikt de groep de historie in (Alma Mahler, Russische dichters) , dan weer wordt een eigentijds fenomeen als duurzaamheid op de hak genomen. De Warme Winkel speelt De Warme Winkel is de titel van de nieuwste productie en die gaat onder meer over plagiaat in de kunst. Moeten we tegen de klippen op vernieuwen of mogen we de klassieken hergebruiken? Ingenieus theater.

2 Film

Ma vie de Courgette

Regie Claude Barras.

Courgette is 9 wanneer hij in een opvanghuis belandt. Daar wordt hij - uiteraard - gepest om zijn naam, maar verder voelt het er al snel veilig en vertrouwd. In de prachtige stop-motion-animatiefilm Ma vie de Courgette scheppen regisseur Claude Barras en scenariste Céline Sciamma met veel liefde en aandacht voor detail een kleurrijke wereld, waarin verdriet en lol evenveel bestaansrecht hebben. Mooi en ontroerend.

3 Beeldende kunst

Vleiend penseel, Caesar van Everdingen, Stedelijk Museum Alkmaar t/m 22 januari.

Weinig geeft zo'n intens visueel genot als Caesar van Everdingens Bacchus en Venus. Dit uit Dresden afkomstige werk toont naast de liefdesgodin en de wijngod tal van kleine stillevens: glazen, schelpen, bloemen; het hyper kunstmatige- en tegelijk extreem tactiele karakter van de afgebeelde objecten en figuren maken het schilderij hallucinant. En u kunt dat met eigen ogen ervaren. Het werk hangt in de grandioze Van Everdingen tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar. Jupiter en Calisto (uit Stockholm) hangen daar trouwens ook. Net als het Meisje-verkleed-als-Diana-portret uit het Koninklijk Museum uit Antwerpen. Gaan.

4 Jeugdtheater

Leuk! door De Toneelmakerij. Vanaf 8 jaar. Tournee t/m 8/1. toneelmakerij.nl.

De Toneelmakerij brengt een vette satire voor publiek vanaf 8 jaar, over de doorgeschoten competitiedrang onder ouders en kinderen. In een fraai sprookjesdecor spelen vier jonge acteurs zowel zenuwachtige deelnemers aan een doorgedraaide talentenshow als hun opgefokte coaches. De kandidaten beginnen hun wedstrijd al in de baarmoeder, want ook de geboorte wordt een competitie. Maar waar winnaars opstaan, blijven verliezers achter. En dat hakt er hard in, in deze gemeen leuke Leuk!

5 Beeldende kunst

Melanie Bonajo - Night Soil. Foam Amsterdam, t/m 7 december.

Nooit verlangde ik naar een Ayahuasca-theesessie (een geestverruimend middel en -ritueel), tot na het zien van de films van kunstenaar Melanie Bonajo. In de semi-documentaire trilogie Night Soil neemt ze je mee naar mensen die het binnen de westerse samenleving ánders doen. Twee uur lang een vrije, niet oordelende, komische, soms hoopvolle blik op ons geestelijk welzijn, op betere seks en op verantwoorde voedselproductie. In stijl gepresenteerd in een evenzo geestverruimend knuffeldecor.

6 Film

As I Open My Eyes Regie Leyla Bouzid.

Aan de vooravond van de Tunesische Jasmijnrevolutie (eind 2010) zingt de getalenteerde Farah (18) in het openbaar de mooiste liedjes waarin ze de spanning in haar land feilloos verwoordt. Debuterend hoofdrolspeelster Baya Medhaffer is een ontdekking: ze zingt alle fonkelende muzikale intermezzo's zelf, en de reikwijdte van haar spel valt extra op als haar subversieve gedrag op onfrisse wijze wordt beantwoord door de onderdrukkende, patriarchale gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden