De nieuwe oogst van 15 oktober

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van Amsterdam rond 1900 tot de Zuid-Koreaanse film The Wailing.

Joris HenquetRutger PontzenKevin TomaMark Moorman en Hein Janssen
Elandsgracht, Amsterdam, ca. 1890-1895. Beeld G.O. 't Hoofd/Stadsarchief Amsterdam
Elandsgracht, Amsterdam, ca. 1890-1895.Beeld G.O. 't Hoofd/Stadsarchief Amsterdam

1. Fotografie: Amsterdam 1900. Foto's van Olie, Breitner, Eilers en tijdgenoten, Stadsarchief Amsterdam, t/m 5/2.
*****

Rond de eeuwwisseling veranderen de technische mogelijkheden van de fotografie, net op tijd om de energie en de dynamiek van de snel groeiende hoofdstad vast te leggen. Schitterende verzameling foto's uit vele archieven, die het leven binnen- en buitenhuis vastleggen. Grote verrassing zijn de onbekende en anonieme meesters die hier naast de grote drie (Breitner, Olie en Eilers) getoond worden.

2. Beeldende kunst: De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Stedelijk Museum Schiedam, t/m 22 januari. Uitslag 11 december (live in AVROTROS-programma Kunstuur).

Dit jaar bestaat de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs tien jaar. Dat wordt gevierd met een dubbeltentoonstelling. Niet alleen van de vijf genomineerde kunstenaars die dit jaar meedingen naar de geldprijs van tienduizend euro en de eeuwige roem: Alexis Blake, Jan Hoek, Anouk Kruithof, Jay Tan en Evelyn Taocheng Wang. Maar ook een gevarieerd overzicht van de prijswinnaars en publieksfavorieten van het afgelopen decennium, zoals Guido van der Werve, Levi van Veluw, Floris Kaayk, Femmy Otten, Tala Madani, Zoro Feigl en Eylem Aladogan.

3. Theater: Demonen van Lars Norén door Toneelgroep Oostpool, regie Marcus Azzini. 17, 18/10, Amsterdam, 21/10 Leeuwarden. Tournee.
****

De relatie- en huiskamerdrama's van de Zweedse schrijver Lars Norén waren in de jaren tachtig en negentig ook in Nederland erg populair. Een van zijn beste stukken is Demonen en dat wordt in een geheel nieuwe versie nu gespeeld door Oostpool, in regie van Marcus Azzini. In een opzienbarende vormgeving en een onrealistische, fraai uitgevoerde speelstijl. Met een sterke Daan Schuurmans als demonische man-in-crisis.

4. Beeldende kunst: Frans Post. Dieren in Brazilië, Rijksmuseum, Amsterdam, t/m 8 januari. ****

Het Rijksmuseum presenteert de vierendertig bekende dierentekeningen die Frans Post maakte tijdens zijn expeditie met gouverneur-generaal Johan Maurits naar de kolonie in Brazilië naast opgezette exemplaren uit de verzameling van het Naturalis.

Dat is een verrijking. In nabijheid van de echte beesten springen de eigenaardigheden van de getekende exemplaren des te sterker in het oog. Een luipaard draagt zijn ogen bijvoorbeeld aan de zijkant van zijn kop. Een capibara vertolkt de rol van gastheer. Dat doet hij zoals zijn soort betaamt: suf, op het ongeïnteresseerde af.

5. Theater: Licht. Door Youp van 't Hek. Tournee t/m 24/5. ****

Het aloude Youp van 't Hek-motto 'Leef je leven alsof het je laatste dag is' krijgt in zijn nieuwe voorstelling gezelschap van de variatie 'Leef je leven alsof het je eerste dag is'. Licht gaat over verwondering en optimisme, twee kunsten die Youp heeft afgekeken bij zijn overleden vriend Peter, een psychiatier met een wonderlijke levensstijl. Het is een voorstelling om vrolijk van te worden, met een bevlogen spelende Van 't Hek.

6 Film: The Wailing
Regie: Na Hong-jin. ****

De derde film van de Zuid-Koreaanse cultregisseur Na Hong-jin is een weergaloze mix van horror, politiethriller en familiedrama. Alles draait om de uit het niets gepleegde gruwelmoorden in het dorp van politieagent Jong-gu (Kwak Do-won); hoe dichter hij de oorzaak nadert, hoe dieper hij in het duister tast. Vooral door de sluimerend dreigende sfeer en de als een spiegelpaleis opgezette plot kruipt The Wailing diep onder de huid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden