Column

De nieuwe nieuwscatagorie waar niemand iets mee kan

Aaf Brandt Corstius
Medewerkers van attractiepark De Efteling helpen bezoekers uit een karretje stappen bij de nieuwe attractie Baron 1898. Door een storing zaten de bezoekers enige tijd vast in de achtbaan. Beeld anp
Medewerkers van attractiepark De Efteling helpen bezoekers uit een karretje stappen bij de nieuwe attractie Baron 1898. Door een storing zaten de bezoekers enige tijd vast in de achtbaan.Beeld anp

Er was altijd al nieuws dat niet waar bleek te zijn. Meestal openbaarde dat nieuws zich in het Jeugdjournaal op 1 april. Een mummie in een museum in Leiden bleek toch nog te ademen. Lange rijen vormden zich op 2 april voor het museum. Maar het was 1 april. En kinderen en volwassenen trapten er elk jaar weer in.

Verder was er ook weleens volwassenennieuws dat niet waar bleek te zijn, best vaak zelfs, maar daar konden mensen dan weer leuk op promoveren of een cynisch wereldbeeld omheen creëren.

Maar nu is er een nieuwe nieuwscategorie waar werkelijk niemand iets mee kan, en dat is nieuws dat misschien niet waar is.

De laatste maand stuit ik op het ene na het andere nieuwtje dat misschien niet waar is. Maar misschien ook wel weer wel.

Eerst heeft Katja Schuurman een nieuwe vriend, wat op zich geen nieuws zou moeten zijn, want natuurlijk heb je als je Katja Schuurman bent acuut na je scheiding een nieuwe vriend, die jongens staan al jaren in rotten van vier opgesteld bij het tuinhekje van je huis. Maar goed, dat was dus nieuws. Katja had een kok uit Amsterdam ontmoet en ze hadden het, zoals dat heet in het relatienieuwtjescircuit, 'heel gezellig samen'.

Maar meteen daarna verschenen berichten dat dit misschien een publiciteitsstunt was voor Katja's programma Bodyscan. Een manier om de werking van de media te onderzoeken, ofzo.

Kregen we vervolgens nog een nieuwtje dat misschien toch geen nieuwtje was. Jort Kelder en Lauren Verster gingen uit elkaar. Wat erg. Maar was het wel waar? Misschien wel niet! Misschien was dit - hou je vast - een publiciteitsstunt voor Lauren! en de liefde, Laurens nieuwe programma over de liefde. Een manier om de werking van de media te onderzoeken, ofzo.

Inmiddels denk ik bij elke BN'er die een relatie krijgt of verbreekt, dat hij dat louter doet om de werking van de media te onderzoeken.

En toen kregen we de Efteling. Een vrouw had een kind uit het bootje van de Fata Morgana gegooid. Meldde de pers. Maar toen was het toch weer niet waar. Misschien. Een duizelingwekkende hoeveelheid internetkopjes volgde elkaar op - 'Vrouw duwt vervelend jongetje uit bootje in Efteling', 'Vrouw die jongetje uit attractie in Efteling zou hebben geduwd, heeft verhaal verzonnen' - waarbij de olijke Eftelingverwijzing niet werd geschuwd: 'Kind in het water Efteling blijkt sprookje' . Maar of het wel of niet gebeurd was, weet nog steeds niemand.

De Efteling reageerde met: 'Het is zeer onwaarschijnlijk. We hebben geen nat jongetje uit een attractie zien stappen.'

Je kon als nieuwsconsument pas opgelucht ademhalen toen een ander Eftelingbericht hoofdnieuws werd: achttien mensen zaten vast boven in de nieuwe attractie Baron 1898. En die zaten daar ook echt. Het was fijn, ouderwets komkommernieuws.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden