De nieuwe meetlat, met oogbediening

Wat lijkt-ie op zijn voorganger, de nieuwe Galaxy 4. Maar dat is alleen de buitenkant. Aan de software is een boel versleuteld.

DOOR PETER VAN AMMELROOY

Daar is-tie dan! Dit is waar ze in Cupertino, Espoo, Seoul, Taipei, Tokyo en Waterloo (Canada) van wakker liggen. Dit is de meetlat waarlangs ze de volgende iPhone, Lumia, Optimus, One, Xperia en Z10 zullen leggen.

Wat spijtig alleen dat de Galaxy S4 zo vreselijk op de Galaxy S3 lijkt.

Van de buitenkant is niet af te zien dat dit de opvolger is van Samsungs ster van 2012. Dat is op zich te begrijpen. Van de S3 verkochten de Zuid-Koreanen immers 50 miljoen exemplaren: handen af van een winnend team.

Het al ruime kijkvenster van de S3 is met 2 millimeter opgerekt. De S4 heeft nu een scherm met een diagonaal van 5 inch (13 centimeter). Het toestel is er niet breder op geworden. De slimme ingenieurs hebben de randen rond het glas verkleind.

Het scherm is fonkelscherp. Met een resolutie van 1920 bij 1080 beeldpunten telt de S4 nu 441 pixels per inch, tegen 306 ppi voor de S3. De iPhone 5 van Apple biedt 326 ppi.

Onder de motorkap herbergt de S4 meer power. De processor is krachtiger, het werkgeheugen is verdubbeld naar 2 Gb en de cameraresolutie is opgekrikt naar 13 megapixel.

Samsung legt het accent op slimmere software, als extra laagje over de Android-motor van Google. Alsof de computer van Tom Cruise uit Minority Report model heeft gestaan: zoveel oog- en gebarenbediening zit er in de S4. Zo kun je door een webpagina scrollen door louter met je ogen op en neer te gaan. Een videofim pauzeert als je niet langer naar het scherm kijkt. Vuile handen? Neem toch een gesprek aan door er met je hand boven te zwaaien.

Het zijn knappe vondsten... als ze net zo geweldig zouden werken als in de reclamespotjes. Voor de oogbesturing bijvoorbeeld moet je het toestel voor het beste resultaat ongemakkelijk dicht bij je gezicht houden en dan nog laat de sensor het vaak afweten.

De S4 zit vol nieuwe en vernieuwde software. Het meest in het oog springt de camera-app, die je bijvoorbeeld een foto tegelijk met de camera aan de achter- en de voorzijde laat maken. Het resultaat is een kiekje, waarin de software een wit omrand postzegeltje monteert met het konterfeitsel van de fotograaf. Een andere optie voegt enkele seconden geluid aan een foto toe.

Met een 'drama shot' kun je een bewegend object in vijf stadia in één opname vastleggen. Als het zou werken zoals de handleiding belooft staan Instagram en Flickr morgen vol met miljoenen drama-shots. Maar de technologie is verre van volmaakt.

Voor de talloze bijrollen van de S4 zoals tv-afstandsbediening, vochtigheidsmeter en diëtist en is hier geen ruimte. Het toestel is designsgewijs minder opmerkelijk dan de concurrenten. Het gebruik van plastic geeft de S4 net al de S3 een goedkoop gevoel.

Maar: er valt veel te ontdekken in de Galaxy S4. Gelukkig voor Apple, Nokia, LG, HTC, Sony en Blackberry is lang niet alles van het niveau 'dat-moet-ik-hebben'. Anders zouden ze écht geen oog meer dichtdoen.

MAAK HEM DOMMER!

Wie wordt overdonderd door de duizend-en-een opties in de Galaxy S4 kan er voor kiezen om zijn smartphone tijdelijk dommer te maken. De instelling 'Eenvoudige stand' transformeert het startvenster tot een overzichtelijk raster met extra grote pictogrammen en maakt van de jungle die het instellingenmenu heet een overzichtelijk palet. 'Zo is het gemakkelijker om de smartphone de eerste keer te gebruiken', stelt Samsung. De Koreanen maken weinig reclame voor deze noodvoorziening voor novicen en onwennigen. Onterecht.

Een uitvoerige recensie van de S4 is te vinden op volkskrant.nl/galaxys4

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden