De nieuwe leider van de eurogezinde Britten

'Tiny Tim' is hij spottend genoemd, met name vanuit Conservatieve hoek. Maar voor de kleine, rossige leider van de Liberaal-democraten Timothy James 'Tim' Farron vormen de vervroegde verkiezingen een uitgelezen mogelijkheid om uit de schaduw van zijn voorganger Nick Clegg te stappen en zich te profileren als de leider van de eurogezinde Britten.

Tim Farron tijdens een pro-Europese Unie demonstratie in maart. Beeld null
Tim Farron tijdens een pro-Europese Unie demonstratie in maart.

'Dit is uw kans om de koers van dit land te verzetten, een ruime Conservatieve meerderheid te voorkomen.' Rap na de verrassende aankondiging van Theresa May wierp de 46-jarige Liberaal-democraat zich gretig op als vaandeldrager van het verzet tegen een Harde Brexit. Dat stond in schril contrast met de trage reactie van de eurosceptische oppositieleider Jeremy Corbyn, die bijna een uur had om een reactie te formuleren en vervolgens amper iets zei over de Europese dimensie.

Als leider van de enige partij die onvoorwaardelijk voor het Britse lidmaatschap van de Europese Unie is, put Farron moed uit eerdere verkiezingsresultaten. Zo veroverde zijn partij tijdens bij-verkiezingen veel stemmen in David Cameron's oer-Conservatieve kiesdistrict Witney en in Brexit-land Stoke Central. In de rijke Londense wijk Richmond Park wisten de Liberaal-democraten de zetel te heroveren op de Conservatieven, dit ten koste van de prominente eurosecepticus Zac Goldsmith.

Europees gedachtengoed

Strijden voor het Europese gedachtegoed is voor de Liberaal-democraten de enige manier om uit het ravijn te kruipen waar het tijdens de verkiezingen van mei 2015 was beland. Clegg betaalde toen de prijs voor een vijfjarige samenwerking met de Conservatieven: de partij ging van 57 naar 8 zetels. Uit dat exclusieve gezelschap koos de partij Farron tot leider, de afgevaardigde van Westmoreland & Lonsdale die enkele jaren eerder naam gehad gemaakt met een knappe congrestoespraak.

Deze voormalige politicologiestudent uit Noord-Engeland behoort, anders dan zijn voorganger, tot de progressieve vleugel van de Liberaal-democraten. Hij is welbespraakt en bevlogen, maar hij heeft enkele handicaps. Zo is hij een carrièrepoliticus, die amper werkervaring heeft buiten de politiek. Daarnaast is hij een devoot katholiek, wat met zich meebrengt dat hij sceptisch staat tegenover abortus, euthanasie en het homohuwelijk, hetgeen atypisch is voor een Liberaal-democraat.

Zachte Brexit

Tijdens de verkiezingscampagne zal hij over slechts een ding willen praten: Brexit. Hij is realistisch genoeg om te beseffen dat een vertrek van de Britten uit de EU onvermijdelijk is. Farrons streven is een 'zachte Brexit', ofwel het Noorse model waarbij de Britten lid blijven van de gemeenschappelijke markt. Tevens eist hij dat de kiezers zich via een nieuw referendum mogen uitspreken over het resultaat van de Brexit-onderhandelingen.

Saillant detail is dat May en Farron een kwart eeuw geleden tegenover elkaar stonden in het kiesdistrict Durham North West, dat uiteindelijk ging naar de Labour kandidaat. May refereerde hieraan tijdens een recent debat in het Lagerhuis. 'De kiezers beseften toen niet dat de verliezende kandidaten van toen nu de partijleiders zouden zijn. Maar ik zou de eerbiedwaardige heer erop willen wijzen dat mijn partij iets groter is dan de zijne.'

Hoe terecht die overmoed is, zal over zeven weken blijken.

Theresa May stond al eerder tegenover Tim Farron in lokale verkiezingen. Beeld null
Theresa May stond al eerder tegenover Tim Farron in lokale verkiezingen.

Meer Brexit

Vervroegde verkiezingen
De Britten gaan op 8 juni naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. Dat maakte premier Theresa May dinsdagochtend bekend. Ze wil hiermee voorkomen dat oppositiepartijen de Brexit-onderhandelingen gaan saboteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden