De nieuwe kruistocht

WAS Mohammed een perverse man?..

'Gemeten naar onze westerse maatstaven', zei ze erbij - wat me meteen al een zwaktebod leek. Zou de afgezant van Allah naar Arabische maatstaven van de zevende eeuw dan soms niet pervers zijn geweest? Ik dacht dat ze ook bij de liberalen dat vergoelijkende cultuurrelativisme eindelijk hadden afgezworen.

Overigens ben ik - behalve bij schotschrijvers uit de christelijke middeleeuwen, die meestal logen of van niks wisten - in geen enkele gedegen Mohammed-biografie ooit iets tegengekomen dat je zou moeten beamen: inderdaad, dat moet een heel ontaard en verdorven iemand zijn geweest. Bedoelt de nummer 16 van de VVD-fractie met pervers wel hetzelfde als ik?

Tiran, zei ze ook nog en, klap op de vuurpijl: 'Als je niet deed wat hij wilde, liep het verkeerd met je af. Hij was tegen de vrije meningsuiting.'

Dat vond ik eigenlijk de schattigste uitspraak van de verder toch meestal als een intelligent schepsel afgeschilderde hartsvriendin van Neelie Kroes.

Tegen de vrije meningsuiting!

Zou dat recht zijn geëerbiedigd door de Merovingen die omstreeks 610 (het jaar waarin Mohammed via de aartsengel Gabriël z'n eerste boodschappen van Allah ontving) druk bezig waren met de grondslagen van onze westerse maatstaven?

Nou, reken maar mooi van niet.

Hadden ze bij de Wiarda Beckman Stichting nergens een eenvoudige ABC van de wereldgeschiedenis rondslingeren?

Mevrouw Hirsi Ali deed haar curieuze uitspraken tegenover het dagblad Trouw, misschien wel de minst ontzuilde krant van Nederland.

Je vraagt je af of de redactie haar opvattingen even gretig had afgedrukt als ze het niet over Mohammed maar over Jezus Christus had gehad, die tenslotte ook profeet was.

JC pervers? Nee, natuurlijk, alhoewel je gemeten naar moslimmaatstaven (die vier vrouwen de man toestaan) begrip kunt hebben voor enig wantrouwen jegens iemand die, ongetrouwd, z'n halve leven met twaalf manlijke discipelen heeft rondgesjouwd.

Tiran? Geloven we evenmin, al schijnt hij tegenover andersdenkende Farizeeën en schriftgeleerden dikwijls lelijk uit zijn slof te zijn geschoten.

Vrijheid van meningsuiting? 'Wie niet voor mij is, is tegen mij', zei hij George W. Bush na, dus op dat punt kon hij, gemeten naar de maatstaven van Hirsi Ali, net zo min als Mohammed helemaal door de beugel.

Nu de naam van de Amerikaanse president toch is gevallen, zou je aan nóg een parallel kunnen denken. Bush wil een oorlog afmaken die zijn vader onvoltooid liet. Zouden mevrouw Hirsi Ali en het dagblad Trouw er dan misschien op uit zijn de door hun voorvaderen nooit helemaal gewonnen kruistochten ter kerstening van het Heilige Land alsnog tot een glorieus einde te brengen?

Dante liet Mohammed folteren in de onderste schachten van de Hel, maar ja, dat was op papier, en het was bovendien al te laat.

Ayaan Hirsi Ali gaat een stapje verder, maar zij is ook niet een geboren christen, ze is een moslim-renegaat, wat zoals bekend vaak erger is. Het komt tenslotte ook maar zelden voor dat iemand die op goeie, rationale gronden van zijn geloof is gevallen, daar dan verder nooit meer naar omkijkt. De meesten beginnen een intense zending om de achtergebleven gelovigen tot hun eigen ongeloof te bekeren.

Als mevrouw Hirsi Ali daar op uit is, verdient ze uiteraard ons aller zegen. Het zal een heidens karwei zijn, want het gaat om een paar miljard weerbarstige Mohammedanen, en dan heeft ze er ook nog haar Kamerwerk bij.

Maar of ze als de nieuwe Urbanus haar bevrijdingsoorlog nou had moeten beginnen met een interview in Trouw, mogen we wagen te betwijfelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden