De nieuwe held van Palestina

Mohammed Assaf uit Gaza won zaterdag Arab Idol. Met zijn onwaarschijnlijke overwinning bracht de Palestijnse bruiloftzanger zijn hele volk buiten zinnen.

De Palestijnen gingen zaterdagavond massaal de straat op. Niet om te demonstreren, maar omdat er eindelijk weer eens wat te vieren viel. De 23-jarige Mohammed Assaf bracht het volk in extase door als eerste Palestijn de zangcompetitie Arab Idol te winnen. De koffiehuizen zaten afgeladen vol, er was vuurwerk en Fatah- en Hamassupporters feestten samen tot diep in de nacht.

Het had weinig gescheeld of Assaf had de finale in Beiroet niet eens gehaald. Wat hij de afgelopen maanden heeft meegemaakt, lijkt op het scenario van een feelgoodfilm. Eerst probeerde Hamas hem het uitreizen uit Gaza voor de audities in Egypte moeilijk te maken. Vervolgens moest hij een Egyptische politieman omkopen zodat hij de grens bij Rafah kon passeren. Eenmaal in Caïro klom hij over een muur om het hotel te bereiken waar de competitie werd gehouden, om tot de ontdekking te komen dat hij te laat was. Gelukkig ontmoette hij een mededinger uit Gaza die dacht toch geen kans te maken en hem zijn plaats aanbood.

Zo kon de zoon van in Khan Yunis wonende Palestijnse vluchtelingen, tot voor kort zanger op bruiloften en partijen, alsnog uitgroeien tot held van de Palestijnse natie. Assaf droeg zijn overwinning op aan Palestina.

'Houd de keffiyeh hoog!', is de titel van het nationalistische lied dat zijn handelsmerk is geworden. 'Iedereen vecht op zijn eigen manier', zei hij na zijn overwinning. 'Ik doe het met mijn zangkunst en met de boodschap die ik breng.' Zijn aangedane moeder voegde eraan toe: 'Het laat de wereld zien dat het Palestijnse volk leeft.'

Vanaf de audities waren Arab Idol en Assaf onderwerp van theologisch debat. De mufti van Nablus vaardigde een fatwa uit tegen het bekijken van de show en het uitbrengen van stemmen voor kandidaten. 'Het weerhoudt moslims van het uitvoeren van hun godsdienstige plichten', oordeelde hij. Anderen voerden aan dat er in de tijd van de profeet al werd gezongen.

Vanuit Ramallah gaf president Machmoud Abbas zijn ambassadeurs opdracht steun te werven voor de zingende zoon van Palestina. De sms'jes uit de diaspora stroomden binnen. In Gaza had de Hamasregering echter weinig op met het wereldse Arab Idol. Al-Aksa-tv, de Hamaszender in de Gazastrook, heeft de zangcompetitie van de eerste tot de laatste dag geboycot. Maar de natuur bleek sterker dan de leer. Het volk van Gaza heeft Assafs overwinning massaal gevierd.

Assaf wil later deze week via Egypte terugkeren naar de Gazastrook. Dat kon wel eens de grootste intocht worden sinds de terugkeer van Yasser Arafat in 1994. 'Wat de Hamasleiders er ook van vinden, ze zullen zich er bij moeten neerleggen', zegt een bron in Gaza. 'Ze hebben geen keus. Als de mensen de straat opgaan, houd je ze niet tegen.' Assaf is van plan na zijn terugkeer drie optredens te verzorgen op de Westelijke Jordaanoever. Daarna gaat hij naar de Golfstaten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden