HET OMSLAG

De nieuwe Grunberg bevat louter lege pagina's

Arnon Grunbergs nieuwe novelle Het bestand verschijnt eerst in een verzameleditie. Die kost 99 euro en bevat louter lege pagina's. Geen cynische stunt.

Het hart van de uitgave bevat een usb-stick met de novelle. Beeld Bart Rouwhorst
Het hart van de uitgave bevat een usb-stick met de novelle.Beeld Bart Rouwhorst

Niet meer dan 263 exemplaren telt de oplage van Het bestand, een literair curiosum dat verschijnt tijdens de viering van het 25-jarige schrijverschap van Arnon Grunberg. Voor 99 euro krijgt de Grunberg-liefhebber een fraai verzorgd, genummerd en gesigneerd verzamelobject dat, afgezien van de titelpagina, louter blanco pagina's bevat.

Een cynische lege huls? Dat niet, maar wel een 'nogal ongewone publicatie voor een uitgever', beaamt Maartje Lugtenborg van Nijgh & Van Ditmar. De inhoud van Het bestand zit verstopt in een usb-stick in het hart van het boek. Op die stick staat een videoboodschap van de auteur, en een novelle. De tekst van de novelle hoort bij de tweede fase van een wetenschappelijk project waarin eerder Grunbergs hersenactiviteit tijdens het schrijven is onderzocht.

Wie het boek koopt, kan zich aanmelden als proefpersoon en zijn hersenactiviteit tijdens het lezen laten meten in het zogeheten GrunbergLab, onderdeel van de grote Grunberg-expositie bij Bijzondere Collecties in Amsterdam.

Arnon Grunberg: Het bestand Vormgeving Bart Rouwhorst/ Studio Ron van Roon. Nijgh & Van Ditmar; euro 99,-. In februari verschijnt een goedkopere handelseditie.

Een nogal complex geheel dus, waarvoor Bart Rouwhorst van Studio Ron van Roon (ook inrichter van de expositie) een adequate vorm moest vinden. 'Ik dacht aan oude films, waarin de sleutel van een deur of kast verstopt zit in een uitgehold boek. Samen met de uitgever kwam ik zo op het idee de stick in een sleutelvormige holte in de pagina's te verbergen. Met het printplaatje van een chip als illustratie.'

Om de verzamelwaarde te benadrukken, kreeg het boek een luxe aanzien. Het omslag is chic zilverkleurig, de cassette om de boekband 'glimt als een goudstaaf'.

Waarom de oplage precies 263 exemplaren telt, kan de auteur zelf uitleggen: 'Ik ben geen kabbalist, maar ik vind 263 wel een aanzienlijk mooier getal dan 250 of 260 of 275 en eigenlijk ook dan 251.'

undefined

null Beeld Nijgh en van Ditmar
Beeld Nijgh en van Ditmar
Ontwerp van het omslag Beeld Nijgh en van Ditmar
Ontwerp van het omslagBeeld Nijgh en van Ditmar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden