De nieuwe eurovoorzitter rolt uit een diplomatieke tombola

Nederland mag het voorzitterschap van de eurogroep dan niet ambiëren, andere landen zijn wel degelijk geïnteresseerd in deze invloedrijke en prestigieuze EU-baan.


Het laatste gerucht is dat de Duitse minister van Financiën Schäuble in de race is. Bondskanselier Merkel zou hoogstpersoonlijk voor hem lobbyen, volgens de Financial Times Deutschland.


Schäuble ontweek vrijdag vragen hierover met de dooddoener dat hij het 'te druk' heeft om te speculeren over posten en personen. Het weerhield de Nederlandse minister De Jager er niet van zijn Duitse collega aan te prijzen als 'zeer gekwalificeerd' voor de baan.


Dat laatste is zeker waar. Schäuble is een politieke veteraan met verstand van financieel-economische zaken. Als Duitser weet hij bovendien beter dan menig ander dat grote EU-lidstaten soms hun eigen belangen opzij moeten zetten om de groep te laten slagen. Geen overbodige kwaliteit als voorzitter van de financiënministers van de eurolanden. Daarnaast suggereerde Schäuble deze week in de Volkskrant dat de nieuwe voorzitter uit een triple-A-land moet komen - een criterium waaraan zijn land voldoet.


Brusselse diplomaten nemen een mogelijke kandidatuur van Schäuble dan ook serieus. Zij benadrukken tegelijkertijd dat het geen gelopen race is. Veel van de voordelen die hem worden toegedicht, spelen ook in zijn nadeel. Zijn paspoort bijvoorbeeld: nogal wat euroministers klagen nu al in de wandelgangen over de financiële dictaten uit Berlijn. Die dominantie verankeren met Schäuble als baas van de eurogroep is voor hen een brug te ver.


Daarnaast is het hoofd van het huidige Europese noodfonds - en beoogde baas van het nieuwe permanente fonds - ook een Duitser. Vier Duitse handen op de gevoelige eurobuik zijn er volgens diplomaten twee te veel. Sommigen wijzen erop dat het voorzitterschap van de eurogroep sinds de eurocrisis een slopende klus is geworden. Te zwaar misschien voor Schäuble, die gekluisterd is aan zijn rolstoel en wiens gezondheid soms te wensen overlaat.


Aan andere potentiële kandidaten kleven echter ook de nodige nadelen. Neem de Italiaanse premier Monti, die alom waardering oogst in Brussel voor de manier waarop hij Italië uit de Bermudadriehoek van de financiële markten heeft gemanoeuvreerd. Als oud-eurocommissaris is hij perfect gekwalificeerd maar Monti zei begin deze week geen interesse te hebben: 'te druk' met het redden van zijn land. Bovendien is het hoofd van de Europese Centrale Bank ook een Italiaan - dat zou weer iets te veel Rome zijn.


Dan de Finse premier Katainen. Hij wordt al maanden genoemd als gegadigde. Zelf blijft hij, hiernaar gevraagd, koud en warm blazen. Vervelend voor Katainen is dat de mister Euro van de Europese Commissie - Olli Rehn - ook een Fin is. Al met al iets te veel Finnen.


Nederland heeft die handicaps niet: het is noch een groot land, noch bedeeld met een andere zware financiële functie terwijl het wel de hoogste kredietwaardering (triple A) geniet. Maar De Jager wil niet weg uit Den Haag en hij gaat ook niet lobbyen voor iemand anders.


Wie de financiënministers van de eurolanden ook gaat voorzitten, het zal het resultaat zijn van subtiele diplomatie en harde machtspolitiek. Niet alleen de eurogroep zoekt namelijk een baas, ook de Europese ontwikkelingsbank EBRD en het permanente noodfonds. Boven is er een vacature in de directie van de ECB. Deze tombola is een Chefsache- het enige Duitse woord dat tot het EU-vocabulaire is doorgedrongen.


Brusselse ambtenaren sluiten niet uit dat bij gebrek aan overeenstemming, de huidige eurogroepvoorzitter Juncker deze zomer wordt gevraagd nog even aan te blijven. Tot 2014 bijvoorbeeld, dan zit Monti zijn taak erop, treedt er een nieuwe Commissie aan en moet er een opvolger voor EU-president Van Rompuy worden gezocht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden