De nieuwe culturele oogst van 21 januari

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van verrukkelijk theater tot een onbekende schilder in het zonnetje.

Intussen staat de wereld in brand en ook dat laat jeroen de Man op rafelige wijze zien in ontregelende entr'actes. Beeld Kurt van der Elst
Intussen staat de wereld in brand en ook dat laat jeroen de Man op rafelige wijze zien in ontregelende entr'actes.Beeld Kurt van der Elst

1. Theater

Ondertussen in Casablanca door Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool, tekst en regie Jeroen de Man.

Hans Dagelet en Jacqueline Blom spelen in Ondertussen in Casablanca een beroemd toneelechtpaar dat wordt geïnterviewd door een Eva Jinek-achtige journaliste. Het geeft ze de kans uitvoerig in te gaan op hun vak en de onderlinge verhoudingen daarin. Dat levert verrukkelijk acteren op, toneel over toneel, en tevens bespiegelingen over onzekerheden en ijdelheid. Intussen staat de wereld in brand en ook dat laat Jeroen de Man op rafelige wijze zien in ontregelende entr'actes.

2. Film

Manchester by the sea. Regie Kenneth Lonergan.

Een rouwdrama. In Manchester by the Sea - alom beschouwd als kandidaat voor een aantal Oscars - bespaart regisseur Lonergan niet op de somberte, maar zelden viel er zo veel te lachen in een tegelijk loodzwaar drama.

3. Theater

Sontag. Door Frascati Producties/Naomi Velissariou, t/m 1 april.

Theatermaker Naomi Velissariou verdiepte zich voor haar nieuwste voorstelling in de Amerikaanse filosoof, schrijver en politiek activist Susan Sontag (1933 - 2004). Sontag is verrassend: licht-absurdistisch, en eerder dan een rechttoe, rechtaan portret, de verbeelding van een angstaanjagende innerlijke wereld die een diepe eenzaamheid ademt.

4. Dans

Flamenco Biennale: Rebels' Cross van Kalpana Raghuraman, t/m 29 januari.

Rijk gevarieerde, krachtig gedanste exercitie, waarin de overeenkomsten tussen flamenco en Indiase dansmuziek aan de orde komen. Frapanter zijn de verschillen: India hoekiger, vormgericht koel; Spanje juist rond, emotioneel, warm.

5. Opera

Die Entfürhrung aus dem Serail. Regie: Johan Simons. Nederlands Kamerorkest o.l.v. Jérémie Rohrer, t/m 26 januari.

De weinigen die zich de versie uit 2008 nog kunnen herinneren, komen kijken voor de prestaties van sopraan Lenneke Ruiten, de nieuwe superster die kortgeleden is 'ontdekt' door de internationale operahuizen. Haar interpretatie van Konstanze, intelligent en diep menselijk, maakt duidelijk waarom. Binnen één aria zagen we haar geloofwaardig slingeren tussen woede, geilheid en verdriet. De vaart zit erin, ook bij dirigent Jérémie Rohrer, die pittige tempi kiest en een innige band smeedt tussen orkest en podium.

6. Beeldende kunst

Daubigny, Monet, Van Gogh. Van Gogh Museum, Amsterdam. T/m 29 januari.

Altijd goed om een onbekende schilder, in dit geval Charles-François Daubigny (1817-1878), in het zonnetje te zetten. Aantoonbaar wordt gemaakt dat de Fransman een voorloper was van zowel Claude Monet als Vincent van Gogh. Dus zie je in de zalen van het Van Gogh Museum steeds drie setjes werken hangen: van hoe Daubigny, Monet en 'onze' Vincent, ieder op hun manier, klaprozen, bloesemende fruitbomen of een zomerse lucht schilderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden