'De nieuwe Brinkman is even in conclaaf gegaan met de oude'

DEN HAAG - Hero Brinkman is 180 graden gedraaid. Was hij als PVV'er fel tegen transparantie over partijfinanciering, nu is hij als eenmansfractie volmondig voorstander van openheid. Net als de rest van de Kamer schaart hij zich achter het wetsvoorstel tot openbaarheid van particuliere giften aan politieke partijen. De PVV zwijgt en neemt haar verlies.


Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken wil dat politieke partijen jaarlijks de gegevens publiceren van donateurs die 4.500 euro of meer schenken.


Toen hij nog PVV-woordvoerder was, zei Brinkman dat zijn partij tegen de wet is omdat ze vreest voor de veiligheid van haar gulle gevers wanneer hun gegevens publiek worden.


Woensdag werd het voorstel voor de derde keer besproken in de Kamer. De Groep Brinkman was erbij, de PVV niet.


Zodoende ging de nieuwe Brinkman in gesprek met de oude Brinkman, maar openheid over de partijfinanciering van zijn oude partij gaf hij niet. Dat doet hij op zijn eigen moment en manier, beloofde hij. Brinkman werkt momenteel aan een autobiografie.


De ex-PVV'er begon zijn betoog met een sneer naar zijn voormalige partij. 'Het verbaast me niet dat de PVV vandaag duikt. Dat is niet chic.' In tegenstelling tot hemzelf, zo wilde hij benadrukken. Brinkman staat waar hij voor staat, betoogde hij, ook al stond hij twee weken geleden voor iets anders. Vond hij de wet toen nog 'broddelwerk' met 'mazen zo groot dat er potvissen doorheen kunnen', mazen die hij graag zou benutten, nu pleitte hij hartgrondig voor openbaarheid.


Hij verklaarde zijn draai als volgt: 'Ik ben even in conclaaf gegaan met de oude Brinkman van de PVV. De oude Brinkman bracht alles te berde om u te laten schrikken. Als politicus in een fractie van 24 heb je rekening te houden met de grootste gemene deler.' De nieuwe Brinkman denkt er compleet anders over, bezwoer hij zijn lachende publiek. Maar ook als Groep Brinkman vindt hij het voorstel nog steeds een anti-PVV-voorstel, met de nuance dat de PVV-partijstructuur en niet de PVV-kiezer doelwit is van de wet.


Tofik Dibi van GroenLinks en Pierre Heijnen van de PvdA informeerden naar het door Brinkman in de media geuite vermoeden dat financiers van de PVV invloed hebben op de lijn van de partij. Brinkman trok dat vermoeden niet in, maar voegde toe 'geen enkele aanwijzing te hebben dat er sprake zou zijn van strafbare feiten'.


Dinsdag stemt de voltallige Kamer voor het wetsvoorstel. Alleen de PVV zal tegenstemmen. Waarom? Om alle redenen die de oude Brinkman heeft verkondigd en waar de nieuwe Brinkman van gruwelt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden