De nieuwe Benjamin Herman

Steve Reich

Op 10/8, Concertgebouw, Amsterdam.

concertgebouw.nl

Het bezwerende karakter van Steve Reichs Drumming leent zich bij uitstek om in liggende positie beluisterd te worden. Het werk dat de componist schreef na een bezoek aan Ghana in 1970 richt zich volledig op zoals, de naam al zegt, percussie; voelbaar en hoorbaar. Het spel van ritmes waarin het lijkt alsof kerklokkken in de verte elkaar inhalen is een mijlpaal in de minimal music en favoriet bij liefhebbers van klassiek en pop. Op 10/8 mag iederen dan ook op zijn/haar matje in het Concertgebouw (Amsterdam) Reichs hypnotiserende pulsen over zich heen laten komen. Het stuk wordt gespeeld door het ensemble van Colin Currie dat pas in het vierde deel het podium op komt.

Maarten hogenhuis

Op 9/8, Concertgebouw, Amsterdam.

concertgebouw.nl

Maarten Hogenhuis wordt wel eens de nieuwe Benjamin Herman genoemd. De altsaxofonist speelt zowel als solist als met zijn powerjazzgroep BRUUT! over de hele wereld en staat zo'n beetje de hele vaderlandse jazzscene muzikaal bij. Met zijn Maarten Hogenhuis Quartet bereikte Hogerhuis in 2012 de finale van de Dutch Jazz Competition en won zelf als solist. Met dat kwartet speelt Hogenhuis zowel eigen composities als groovy bewerkingen van andere jazzcomponisten.

meer muziek

pop Nkulee Dube, dochter van reggaeheld Lucky Dube, heeft het stokje van pa overgenomen en zingt vanavond in de Melkweg (Amsterdam), 9/8 in Huize Maas (Groningen) en 10/8 in Luxor Live (Arnhem) De legendarische Californische punkrockband Black Flag, waar Henry Rollins ooit in zong, is weer bij elkaar, werkt aan een nieuw album en speelt op 10/8 in Melkweg (Amsterdam) The B-52's laten hun prettig gestoorde springpop horen op 9/8 in Paradiso (Amsterdam) Al dertig jaar bestaat de Amerikaanse skatepunkband NOFX. Op 11/8 vieren ze dat heuglijke feit in 013 (Tilburg) Driestemmige harmonieën van folkdames van de Britse zusjes van The Staves op 12/8 in Tivoli de Helling (Utrecht) en 13/8 in Rotown (Rotterdam) John Mayall, de oude bluesmeester van o.a. The Bluesbreakers, staat 11/8 in Gebouw-T (Bergen op Zoom) De non-conformistische noiserock van Canadese alternativo's Godspeed You! Black Emperor laat op 14/8 Paradiso (Amsterdam) op zijn grondvesten trillen. klassiek Het jonge Spaans strijkkwartet Cuarteto Quiroga gaat vanavond in het Concertgebouw (Amsterdam) een muzikale alliance aan met sopraan Miranda van Kralingen. Met o.a. het tragische zangstuk Il Tramonto van Respighi Violiste Isabella van Keulen buigt zich over het zinnelijke en virtuoze repertoire van een van haar muzikale voorbeelden, tangogrootmeester Astor Piazzolla. Op 9/8 in het Concertgebouw (Amsterdam) Het Australian Youth Orchestra speelt werk van de Australische componist Sculthorpe, Rimski-Korsakovs Sheherazade en Tsjaikovski's 'onspeelbare' vioolconcert waarbij een glansrol is weggelegd voor violist Joshua Bell. 13/8 in het Concertgebouw (Amsterdam). dance Het Loveland festival op 10/8 in het Sloterpark (Amsterdam) heeft een brede programmering met o.a. Gui Boratto, Sven Väth, Felix Da Housecat, Fedde Le Grand en Sébastien Léger Duke Dumont, de dj/producer die op de nieuwe golf van Britse garage furore maakt, draait 10/8 in Tivoli (Oudegracht) Symfonica Elektronica op 10/8 in De Fabrique in Utrecht met o.a. Jackmaster, Dave Clarke, Barnt, Dekmantel Soundsystem en Redshape Een van de peetvaders van de Los Angeles technoscene, Developer, draait 10/8 in Merleyn (Nijmegen) Red Bull Studios Connect brengt zeven Nederlandse talenten samen met hun inspiratoren in de studio en op het podium. 9/8 in Bird (Rotterdam) o.a. Boddika, New York Transit Authority en Detroit Swindle.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden