De nieuwe banen waartoe #MeToo leidt, erkennen dat intimidatie nu eenmaal deel is van de filmwereld

Hoe #MeToo vooral leidt tot nieuwe banen in de filmwereld

Prachtig natuurlijk, al die initiatieven die uitbuiting en misbruik op de set willen aanpakken.Beeld imageselect

Wat #MeToo op de lange termijn gaat opleveren, weet natuurlijk niemand. Maar op de kortere termijn is het duidelijk: nieuwe banen. Dan gaat het niet om de producenten die bijvoorbeeld Harvey Weinstein en Brett Ratner moeten vervangen, of de scenaristen die overuren draaien om Kevin Spacey uit House of Cards te schrijven. Nee, het gaat om extra fte's.

Kemna Casting bijvoorbeeld liet met een persbericht weten dat na de verhalen over Job Gosschalk een externe vertrouwenspersoon is aangesteld bij wie slachtoffers van seksueel (machts)misbruik hun verhaal kunnen doen. Zij kunnen binnenkort ook met grieven over handtastelijke castingdirecteurs of manipulatieve regisseurs terecht bij een nieuw aan te stellen vertrouwenspersoon van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Film- en Televisiemakers (NBF). Hij of zij zal ook een luisterend oor zijn voor crewleden die bijvoorbeeld dagen van 15 uur moeten maken. De NBF wil zo een soort model ontwikkelen dat andere beroepsorganisaties voor regisseurs of producenten kunnen overnemen, aldus de Filmkrant.

In Engeland ondertussen pleit 'movement director' Ita O'Brien voor het aanstellen van een speciale 'intimiteitenregisseur' op film- en televisiesets. Al vier jaar werkt ze aan richtlijnen om het werken aan seksscènes veiliger te maken voor acteurs: gij zult geen seksscènes laten spelen tijdens het casten. Gij zult een badjas klaarleggen. En gij zult duidelijke, contractueel vastgelegde afspraken maken en niet stiekem toch een actrice uit haar beha proberen te kletsen tijdens het filmen. Een intimiteitsregisseur zou onder andere op de set de gemaakte afspraken en de veiligheid in de gaten moeten houden - eigenlijk net als een dans- of vechtchoreograaf, aldus O'Brien op de Britse website The Stage.

Prachtig natuurlijk, al die initiatieven die uitbuiting en misbruik op de set willen aanpakken. Maar er is ook iets wonderlijks aan: deze banen ontlenen hun bestaansrecht nu juist aan die onveilige werksituatie. (Seksuele) intimidatie is nu eenmaal onderdeel van de filmwereld, zeggen dit soort fte's ook.

Twee vrouwen die in de Britse krant The Guardian reageerden op het plan van de 'intimiteitenregisseur' hadden er dan ook gemengde gevoelens bij. Het zou bij seksscènes al fijn zijn als er buiten de actrice niet alleen mannen aanwezig waren op de set, vonden ze. Goed punt. Misschien zou dat wel de belangrijkste verandering in de filmwereld moeten zijn: niet méér mensen aannemen, maar zorgen voor een afgewogen man-vrouw-verhouding achter de schermen. Dat levert wellicht al een gezondere werkomgeving op.

Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield
'Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo'n verhaal zat te wachten.'

'Ik heb het gedaan'
Na #MeToo nu ook #IHave: mannen bieden excuses aan voor misbruik en intimidatie.

Sarah Sluimer reageert in dit opiniestuk op #MeToo: We beschermen ze, de mannen
'Het schuurt dat ik ooit met je werkte en me toen regelmatig ongemakkelijk voelde bij de toon van je nachtelijke smsjes en ellenlange mails. Iets dwingerigs, iets hijgerigs.'

Lezersbrieven over seksisme: 'Ik ken geen vrouw die niet 'me too' kan zeggen'
In mijn eigen omgeving is geen enkele vrouw die niet 'me too' kan zeggen, schrijft een lezer. Dat gedrag wordt met de paplepel ingegoten, stelt een ander. En geeft onthutsende voorbeelden.

#MeToo haalt seksueel geweld uit de taboesfeer, maar lost het het probleem ook op?
Een analyse en drie vrouwen die hun verhaal doen (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden