De nieuwe banen bieden weinig zekerheid

Banengroei maakt of breekt regeringen. Volledige werkgelegenheid is een van de belangrijkste doelstellingen van economisch beleid. Wie als politicus daarin faalt, kan zijn biezen pakken. Of, zoals Clinton in 1992, zijn verkiezing op een gestelde prioriteit winnen: It's the economy, stupid.

Op dit moment komen er banen bij: in Nederland een klein aantal, in de VS al op grote schaal. Vrijdag meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat er in oktober in de VS 214 duizend nieuwe banen waren bijgekomen. Het was de 56ste achtereenvolgende maand dat het aantal banen groeide en de negende maand op rij dat het zelfs met meer dan 200 duizend per maand gebeurde. De werkloosheid in Amerika is sinds oktober 2012 geslonken van 7,8- naar 5,8 procent. 'Dit is de snelste daling van de werkloosheid in de afgelopen dertig jaar. En de banengroei is niet meer zo sterk geweest sinds eind jaren negentig', klopte Jason Furman, de economische adviseur van president Obama, zich vrijdag op de borst.

In Nederland daalt de werkloosheid met slechts enkele duizenden per maand. Maar de daling in september was wel de vijfde achtereenvolgende maand met minder werklozen. En net als in de VS vermindert de werkloosheid niet meer alleen doordat mensen zich uit het arbeidsproces terugtrekken, maar ook doordat het aantal vacatures toeneemt. Afgelopen zaterdag toonden de uitzendbranche en het UWV zich uitermate optimistisch over de banengroei. Uit onderzoek van deze krant bleek dat bij 40 van de 100 grootste ondernemingen er eveneens sprake is van een stijging van het aantal banen. Bijna zou je zeggen: 'Laat Rutte zijn karwei afmaken', naar analogie van de CDA-leus met Ruud Lubbers in 1986.

Maar de huidige regering van VVD en PvdA heeft in de peilingen slechts 36 zetels over, de coalitie zou bij verkiezingen worden weggevaagd. President Obama kreeg vorige week bij tussentijdse verkiezingen een enorme oorwassing. De leus It's the economy, stupid lijkt uitgewerkt. Er komen wel banen bij maar de ontevredenheid onder het volk blijft.

De reden is dat de twee miljoen nieuwe banen die dit jaar in de VS zijn gecreëerd, veelal aan de onderkant van de arbeidsmarkt zitten: met name in de horeca. Ook in Nederland lijkt dat het geval. 'Nieuwe banen ontstaan vooral aan de boven- en onderkant van de arbeidsmarkt', aldus de Volkskrant-Top 100.

Volgens de aloude wetten van vraag en aanbod zou een daling van de werkloosheid gepaard moeten gaan met een stijging van de reële lonen. Maar zelfs in de VS houdt de gemiddelde stijging van de uurlonen de inflatie niet eens bij. Bovendien bieden de nieuwe banen over het algemeen weinig zekerheid, geringe carrièrevooruitzichten en minimale kansen op hoger loon.

Blijkbaar is het electoraat niet tevreden met alleen meer banen, maar eist het ook banen met enig perspectief.

En of Rutte dat karwei kan klaren...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden