De nieuwe baas van de RVD is boven alles erg betrouwbaar

De nieuwe chef van de Rijksvoorlichtingsdienst geldt als degelijk. Maar hij meldt journalisten zelden iets nuttigs...

‘Zeer betrouwbaar, en ijverig. Ehm.. Heel ehhh, betrouwbaar, ook.’ Twee keer ‘betrouwbaar’ in zo’n kort zinnetje! Dat móét haast wel gaan over iemand die niet zo kleurrijk is. Maar wel betrouwbaar, dus.

Dat is nou ook precies de belangrijkste kwaliteit van Henk Brons, de opvolger van Gerard van der Wulp als directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). zeggen mensen die hem kennen.

Bovenstaand ‘citaat’ is van Geert-Jan Laan, die Brons (51) meemaakte als journalist bij Het Vrije Volk, waar Laan adjunct-hoofdredacteur was. Brons kwam in 1980, direct na de school voor journalistiek in Utrecht op de redactie in Rotterdam werken.

Samen met Yvonne Zonderop maakte hij in 1984 het interview met Onno Ruding, waarin de toenmalige minister van Financiën werklozen verweet dat ze niet genoeg deden om aan het werk te komen. Ze bleven liever bij Tante Truus op de bank zitten, zei Ruding.

Dat viel niet lekker in die tijd. Oppositieleider Den Uyl eiste Rudings aftreden, de FNV-jongeren spanden een kort geding tegen hem aan.

Toen de stofwolken waren opgetrokken, zaten Zonderop en Brons op chefsfuncties bij het worstelende Het Vrije Volk. ‘Dat verhaal was zijn klapper’, aldus toenmalig collega Louis du Moulin. ‘Het begin van zijn opmars. Het management in, dat wilde hij altijd al.’

Laan herinnert zich zijn voormalige ondergeschikte als een rustige, onopvallende redacteur. Zeker tussen het bonte gezelschap dat daar toen rondliep. Du Moulin: ‘Hij was zakelijker, nuchterder. Beschaafd. Altijd keurig gekleed, net snorretje. Zo’n jongen die gestaag aan zijn carrière werkt.’

In 1990, net voor de neergang van de Rotterdamse krant, vertrok Brons naar het ministerie van Onderwijs. Hij was onder meer woordvoerder van toenmalig minister Ritzen en klom op tot directeur Voorlichting. Gerard van der Wulp haalde hem in 2002 naar de RVD, als directeur Communicatiebeleid en bedrijfsvoering.

In beide functies had Brons voortdurend met journalisten te maken. De waardering verschilt. ‘Altijd volkomen loyaal aan degene voor wie hij werkt’, zegt de een. ‘Nooit spelletjes.’ En weer: ‘Betrouwbaar.’

‘Geen spelletjes, inderdaad’, beaamt een ander. ‘Maar je hebt ook niks aan hem. Zegt werkelijk nooit iets nuttigs. Geeft zelfs zijn mobiele nummer niet. Ongelofelijk: een voorlichter die niet gebeld wil worden!’

‘Ik belde hem sowieso niet meer’, zeggen diverse veteranen van het Binnenhof. ‘Niet interessant.’ Dat is afgelopen. Als ‘DGRVD’ zal Brons in trek zijn. Saai of niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden