'De nieuwe Aziatische keuken is opgestaan'

Mac van Dinther gaat eten in Red Chilli.

Beeld Els Zweerink

Nieuwe Niedorp? Waar ligt dat in vredesnaam? Op de A7 Amsterdam richting Afsluitdijk neem je afslag 11: Opperdoes/Lambertschaag. Je volgt de N239 in westelijke richting tussen akkers en weilanden door. Na negen kilometer kom je bij een rotonde met een kerk, een benzinepomp, een handvol huizen en een Chinees restaurant. Dat is Nieuwe Niedorp. De Amerikaanse Midwest, maar dan op zijn Noord-Hollands.

Wat doen we hier? Die Chinees schijnt heel goed te zijn.

Je meent het. Eerlijk gezegd bekruipt ons ook enige twijfel als we voor het bouwsel staan dat is opgetrokken in typische laat 20e eeuwse wegrestaurantstijl: onpittoreske laagbouw in L-vorm met schuin aflopende daken en boeddhahoofden in de voortuin. We gaan naar binnen door een vuurrood geschilderde Chinese poort en worden door een meisje de eetzaal binnengeleid. Daar heeft een Aziatische interieurartiest zich duchtig uitgeleefd: zwarte tafels, boeddha's, rode lampions, potten met bamboe, de hele Oosterse mikmak. Een vormelijke jonge ober in zwart reikt ons de menukaart aan waaruit we na enig wikken en wegen het vijf gangen surprisemenu nemen. Op hoop van zegen dan maar.

En? Het is ongelofelijk.

Zó slecht? Nee. Zo goed. In een fluks tempo krijgen we een serie pan-Aziatische fusion gerechten voorgezet waarin op briljante wijze wordt gecombineerd en gejongleerd met ingrediënten en technieken uit de beste Oosterse cuisines: Chinees, Japans, Thais, Vietnamees. Dat zijn ook de nationaliteiten van de koks in de keuken, zegt de ober.

Het is te veel om op te sommen, maar we noemen: een Vietnamese loempia van kraakverse jonge groenten met zure kimchi van radijs op zijn Koreaans, een tot zalf gekookte eidooier en een pittig sausje van Thaise massamancurry. Filet van barracuda, een tropische roofvis met stevig, ietwat vezelig vlees, in een bad van rode curry met pinda en verse koriander. Een sappig stukje borst en boutje van kwartel in een saus van sjalot en Chinees vijfkruidenpoeder met zacht zoete crème van papaya en jackfruit. Het is opwindend, avontuurlijk, fantasievol en bovenal heel goed gemaakt.

Huh?! Vol ongeloof knijpen we elkaar in de arm. Wat is dit? Een toptent in Singapore? Een hotspot in Hongkong? De laatste hit in Londen? We kijken het raam uit: geitjes in een wei. Nee, toch echt Nieuwe Niedorp.

En dat is dan nog vóórdat we twee fantastische stukken uit de nek van het pata negra varken krijgen, zacht geroosterd, ingesmeerd met een saus van gefermenteerde pruimen en geserveerd met grove Janse Udon noedels. Op advies van de ober drinken we daar een rode Toscaan bij van het beroemde wijnhuis Gaja. Ook op dat gebied weten ze hier van wanten.

Het dessert is een daverende dubbelslag: eerst een bolletje zurig ijs van karnemelk en yuzu (Japanse citrus) met brokjes zoute Noord-Hollandse messeklever kaas en blokjes zoete gelei van nashi-peer. Daarna vanille-ijs op crunch van hazelnoot en koffie met macadamianoten in een knapperig laagje zoute karamel. Hoezo kunnen Aziaten geen desserts maken?

Je houdt ons voor de gek. Echt niet.

Ik snap het niet. Als Red Chilli echt zo goed is, wat doet het dan in Nieuwe Niedorp? Dat vragen wij ons ook af. Wát we eten is ongelofelijk, maar dat we het hier eten is ronduit krankzinnig.

Allemaal in galop naar Nieuwe Niedorp dus? Nou en of. De nieuwe Aziatische keuken is opgestaan. En haar ster straalt hier in Nieuwe Niedorp.

De cijfers
Kosten: 5 gangen surprise menu: 57,50 euro p.p.

Punten:
Eten: 9
Bediening: 8
Entourage: 7,5
Prijs-kwaliteit: 9

Het menu
Vietnamese loempia met roodpootpatrijs, zachte eidooier, kimchi en massamancurry
Barracuda in rode currysaus
Boerderijkwartel met saus van vijfkruidenpoeder en sjalot, crème van papaya en jackfruit, Chinese aardpeer
Nekstuk van pata negra varken met groentencurry en Udon noedels
IJs van karnemelk en yuzu met messeklever, gekonfijte wilde gember en gelei van nashi-peer
Vanille-ijs op crunch van koffie en hazelnoot met macadamianoten in zoute karamel en vijfkruidenpoeder

Red Chilli
Oude Provincialeweg 2
1733 NG Nieuwe Niedorp
0226-410118
www.redchilli.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden