De New-York-Feel-Good-ervaring

Boek gelezen. Glamorama heet het, en de schrijver is Bret Easton Ellis, maar dat is het punt niet. Punt is dat het verhaal grotendeels speelt in New York....

Toine Heijmans

Een tijdlang was het Londen. Bruisend, swingend Londen. Maar voor het geval u een ticket heeft geboekt: vergeet het maar. Londen is uit, zeker bij de hippen onder ons. Wie wil scoren moet een paar uur verder vliegen. Naar het hectische, van reclame-, mode- en schoonheidsdieren vergeven New York.

Eerst dook de stad op in de modieuze pionierspers, in bladen als Blvd. en Wallpaper. Nu is er in de kiosk geen ontkomen meer aan. Het Parool stuurde drie verslaggevers het vliegtuig in, en pakte begin juni uit met een flinke bijlage over de stad. Carrièreblad Carp maakte er een coverstory van.

Let ook eens op de televisiereclames. Heineken doet het met een Nederlandse dj, helemaal geslaagd in de house-scene van New York (maar hij drinkt natuurlijk nog wel gewoon Nederlands bier). Bioscoopfilms vinden steeds meer een decor in Manhattan. De VARA zendt een reeks documentaires uit over de hippe jeugd aan de Hudson. Campagnespeerpunt van vliegtuigmaatschappijen? New York.

Op de vraag hoe dat zo gekomen is, volgt meestal hetzelfde antwoord. Giuliani. Rudolph Giuliani, de burgemeester die New York weer begaanbaar maakte. De misdaadbestrijder die de zwarte kant van de stad kleur gaf, en overal ter wereld werd bejubeld om zijn voortvarende campagne tegen normloosheid en verval. Giuliani, de uitvinder van zero-tolerance.

Giuliani maakte New York veilig en zo kwam de toeristenstroom op gang. De stad is nu zo populair dat het nog lastig is er een hotelkamer te krijgen. Alles is vol. Of heel duur. Bij reisbureau NBBS hebben ze 'een probleem', zegt Ron Goudkuil. 'Het is heel erg moeilijk nog onderdak te krijgen in de stad. Het valt niet mee iets los te peuteren.'

Zijn bureau doet veel in stedentrips. In anderhalf jaar steeg het aantal klanten dat naar New York wil met 15 procent, 'in de reiswereld een nogal substantiële sprong'. En dat terwijl het bezoek aan Amerika als geheel terugloopt, meldt reisbrancheorganisatie ANVR. Goedkope vliegtickets of niet.

Vooral lange weekends NY zijn populair. Maar een gewoon weekend is ook haalbaar; vliegen duurt zes uur en kost nauwelijks meer dan zeshonderd gulden. Klinkt ook lekker: ik ben twee dagen de grote plas over. Even lekker grotestadslucht opsnuiven en 's avonds bij de scene horen in de Bowery Bar (40 East 4th Street).

Weekendjes zijn cool, maar wie echt de show wil stelen, emigreert. Gewoon, voor een paar jaar. Steeds meer Hollanders reizen af naar de grote stad, meestal jonge professionals uit de creatieve of financiële hoek. Voor wie Nederland te klein is geworden en Amsterdam een dorp.

E-mail gestuurd naar Eng San Kho (28), die vijf jaar geleden vertrok naar Manhattan en daar nu director of on-air identities is bij een Internet-televisiestation. 'Ik weet niet precies wat je met hip bedoelt', mailt hij terug, 'maar NY is zeker stoer op dit moment!' En: 'Ik was in NL niet zo op mijn pootjes terechtgekomen.' Al is het wel stevig aanpakken daar. 'Het spijt me als deze antwoorden te kort waren, ik zit inmiddels om 11pm nog op kantoor en val bijna om.'

New York is een hogedrukpan, zegt Stefan Hengst, en daar moet je tegen kunnen. Als grafisch vormgever vertrok hij drie jaar geleden uit Breda, en nu volgt hij rolschaatslessen in Central Park. Bewoont een appartement op Manhattan. Heeft met een andere Nederlander een eigen, New Yorks vormgevingsbureau dat XSITE heet.

Hij zou zes maanden gaan, hooguit, om te proberen, maar de stad bevalt zo goed dat het wel eens tien jaar kan worden. Hengst ziet de laatste tijd veel Nederlanders komen. Een deel vertrekt weer na een paar weken, geschrokken van de hardheid.

'Ga hier niet heen met de gedachte: ik maak het wel eventjes. Zo werkt het niet. Deze stad vergt veel van jezelf. Alleen al het vinden van woonruimte is een strijd. Dit is een harde stad, een hele, hele dure stad, een stad van extremen.'

Maar als je je er eenmaal hebt ingevochten, is er geen mooiere stad mogelijk. 'Gelukkig vond ik de juiste beschermengelen. Nu is het leven hier prachtig. Het is een stad van mensen, veel mensen op een klein stukje grond. Intens. Je ziet pijn, maar ook lol. Niks is vanzelfsprekend. Dat maakt het vreselijk boeiend.'

Als Hengst uit zijn raam kijkt, ziet hij de hipste buurt van New York. NoLIta, heet die. Klinkt exotisch, maar het is gewoon een afkorting: North of Little Italy.

Het acroniem begon twee jaar geleden door de stad te zoemen. Toen was het nog een simpel stukje stad, ingeklemd tussen East Village en Little Italy. Een heel klein stukje stad, drie straten om precies te zijn (en niet van die lange zoals je wel hebt in NY).

Nu is het gewild terrein voor galeries, bars, restaurants en bureaus in grafische vormgeving. De huurprijzen stijgen er onrustbarend omdat heel New York er wonen wil. Zeg maar de Jordaan van Amerika.

Toch goed om te weten als u zich straks in de stad begeeft. Nog een tip: trek wieltjes aan. Voor de echte New-York-Feel-Good-ervaring zijn inline-skates nodig. Burgemeester Giuliani liet fietspaden aanleggen, zodat verkeersonveiligheid geen argument meer is.

'Met die fietspaden kun je nu heel veilig dwars door de stad fladderen op inline-skates', meldt Lex van Buuren, skate-ondernemer. Als eerste bedacht hij een geheel verzorgde straatschaatsreis naar New York, te houden in september. 'New York is dé plaats om te skaten. De stad heeft een lange traditie - overal zie je skaters en Central Park is de hotspot. Voor Nederlanders is dáár skaten een belevenis. Tussen de wolkenkrabbers en de taxi's, al die plekken die je kent van televisieseries. Enorme kick.'

New York is een tijdje van Nederland geweest. In de 17de eeuw. Toen heette het Nieuw Amsterdam. We hebben het er lelijk bij laten zitten. Winstbejag, chantage, twee oorlogen met indianen en toen liepen de Engelsen er mee weg. Nogal dom, achteraf gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden