De Nederlandse schaatsers mogen hun 10 kilometer hebben

De 10 kilometer mannen vandaag in Sotsji wordt toch weer een oranjefeest, dus melden concurrenten zich af. Zij richten zich op de ploegachtervolging, want dan kan Nederland immers maar één medaille winnen.

JOHN VOLKERS

Drie keer stonden er tijdens de Winterspelen in Sotsji na een schaatsafstand drie Nederlanders op het erepodium. En het enige nummer waarvan je dat op voorhand kon voorspellen, de 10 kilometer bij de mannen, wordt vandaag pas geschaatst. Wat de concurrentie daarvan vindt? Ze voelen zich ongenode gasten op het oranjefeest en zeiden maandag af voor de langste stayerafstand. Om zich te richten op de restjes, de twee troostmedailles die zaterdag overblijven als Nederland het goud op de ploegenachtervolging heeft weggekaapt.

Als de 10 kilometer internationaal al niet ter discussie stond, dan kwam dat er op de rustdag in Sotsji vanzelf van. Door de afzeggingen van gerenommeerde schaatsers staan er nog maar zeven van de acht ritten op het programma. Het meeste rumoer gaf de Noorse afmelding. Sverre Lunde Pedersen en Håvard Bøkko, twee allrounders van klasse, trokken zich terug. Zij komen uit een land met een grote geschiedenis op de 10 kilometer. Bøkko was schuldbewust. De 10 kilometer is volgens hem het hart van het Noorse schaatsen. Dus die moest zeker niet van de olympische kalender verdwijnen.

Bøkko gaf toe met zijn actie daar niet aan bijgedragen te hebben. De reden van de afzegging had met de 'totale verspilling van energie' te maken. Drie dagen voor de ploegachtervolging, waar de Noren volgens Bøkko 'een heel goede kans op een medaille' maken, een uitputtende 10 kilometer schaatsen heet contraproductief te zijn.

Een volledig erepodium door de Nederlanders, de vierde 'volle mep' van deze Olympische Winterspelen, is door alle buitenlandse ploegen intussen ingecalculeerd. Tegen het drietal Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong valt niets te ondernemen. Bøkko rekende voor dat zij zeker twintig tot dertig seconden langzamer schaatsten dan de Nederlanders. 'Dat heeft geen zin.'

Noorwegen, nog zonder medailles in Sotsji, richt zich liever op de twee 'resterende' plakken die voor de buitenlandse teams beschikbaar lijken op de ploegachtervolging - Nederland lijkt de geheide winnaar. Datzelfde geldt voor Rusland dat de zilveren medaillewinnaar van 2010, Ivan Skobrev, terugtrok. Die kopman stelt overigens op alle fronten teleur bij de Spelen.

Sven Kramer, de woordvoerder van de Nederlandse stayers, maakte maandag duidelijk dat de afzegging van Skobrev hem niet interesseerde. Over het forfait van de moedeloze Noren, onder wie zijn vriend Bøkko, was hij dodelijk. 'Ze zijn gewoon niet goed genoeg', sprak de wereldrecordhouder van de 10 kilometer. 'En dat weten ze zelf ook.'

Kramer, die fijntjes wees op het ontbreken van de twee beste 10-kilometerspecialisten van de Noren, zei uit te zien naar de strijd met zijn twee landgenoten, de Belg Swings en de Koreaan Lee, de titelverdediger. 'De top is smal. Maar waar is dat niet zo?'

De discussie over de bestaanszekerheid van de 10 kilometer laaide maandag opnieuw op. Het debat bestaat al jaren. Nederlanders lijken de verdedigers van het bastion dat een royale medailleoogst biedt. De laatste zes Spelen, sinds 1992, boden vier keer een Nederlandse winnaar op de 10 kilometer: Veldkamp, Romme, Uytdehaage en De Jong.

Tron Espeli, invloedrijk in de technische commissie van de internationale schaatsunie, zei dinsdag dat gemorreld gaat worden aan het olympische schaatsprogramma. De 10 kilometer staat er niet goed op, aldus de Noor. Dat zijn landgenoten hadden afgezegd, vond hij een droevig teken. 'Het zet aan tot discussie.'

De ISU zou bij de programmering voor de volgende Winterspelen, die van Pyeongchang in 2018, willen aansturen op een andere volgorde van de nummers. In 2006 was de ploegachtervolging vóór de 10 kilometer geplaatst. Daarna werd het in de tweede week omgedraaid. De 10 kilometer blijkt nu slachtoffer te worden van het succes van de ploegachtervolging. Daar had niemand op gerekend. Espeli: 'Het is niet goed dat twee landen, Nederland en Duitsland, hier bijna het halve startveld uitmaken.'

De schaatsunie moet zich deze zomer op het congres in Dublin buigen over het olympische programma. Daarin gaat plaats komen voor een dertiende en veertiende nummer, de massastart (een soort van minimarathon) voor mannen en vrouwen. Het is volkomen onduidelijk hoe het IOC met dat voorstel zal omgaan.

Het congres, met elk land één stem, zal een afgerond voorstel aan de olympische bestuurders moeten voorleggen. Espeli wilde nauwelijks een vingerwijzing geven over welke kant het zal opgaan. Van Nederlandse kant is er een voorstel om de 10 kilometer af te schaffen voor de Europese titelstrijd allround en te vervangen door de 3 kilometer. Dat lijkt een voorstel in de kantlijn van de grote beschouwingen over de olympische toekomst van het door Nederland zo gedomineerde langebaanschaatsen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden