De Nederlandse jihadstrijder lijkt mij een intelligente jongen

De eerste keer dat ik gisteren het Facebook-filmpje van Muhajiri Sháám aanklikte op de site van de NOS kwam er een reclame voor windenergie van Eneco. 'Nederland wordt steeds duurzamer', zei een stem. De tweede keer kwam er een reclame van Albert Heijn over gratis boerderijmini's. Ik vond daar wel iets geruststellends van uitgaan. Op Volkskrant.nl zat er geen reclame bij, en dan val je toch anders in zo'n repo uit Aleppo.

Overigens lijkt Muhajiri Sháám mij een intelligente jongen. Spreekt uitstekend zijn talen, geeft vragenstellers op Twitter beleefd antwoord, laat zijn dreigementen vergezeld gaan van een citaat uit het werk van André Hazes ('Wij houden van oranje, om zn daden en zn doen'), komt prima uit z'n woorden in een Volkskrant-interview en doet voor de camera een knap stand-uppie - stond er in één keer op.

Eén ander afslagje, en hij had er voor het journaal kunnen staan. Zijn beginzin, 'Zie en kijk toe, o toeschouwers', was goed en kan een klassieker worden. Ik denk dat Muhajiri Sháám uit Rotterdam komt en fan is van Jules Deelder; die houdt ook van archaïsch taalgebruik en een licht pathos.

Misschien had hij op een iets minder druk punt moeten gaan staan, want nu viel zijn oproep aan de broeders in Nederland om een 'sterke en stevige daad tegen de Nederlandse overheid' een beetje in het water doordat er naast hem een auto startte. Bij het journaal zouden ze het dan nog een keer overdoen, maar Sháám vond het wel best zo.

En we hoorden het heus wel.

Overigens kon ik me zijn verontwaardiging wel een klein beetje voorstellen - als het tenminste inderdaad zo was dat het gebouw waar hij voor stond was getroffen door Amerikaanse raketten. Je gaat naar Syrië om er te vechten tegen de massamoordenaar Assad en opeens, door een van die wonderlijke wendingen op het wereldtoneel, krijg je een bom op je kop. Niet van Assad, maar van degenen die tot voor kort óók fel tegen de dictator waren, maar die zich tot diens tevredenheid opeens tegen jou richten. Omdat jouw organisatie is 'gelieerd' aan Al Qaida, omdat ze denken dat je een soort IS-light bent of omdat ze het door jouw groep bezette gebied in handen willen spelen van gematigder fracties.

Vanuit Rotterdam-Zuid leek het allemaal zo eenvoudig, maar opeens zit je midden in de ondoorzichtige machinaties en krankzinnige allianties - maak daar als eenvoudige polderjihadi maar eens chocola van.

Het dreigingsniveau in Nederland werd, tot verontwaardiging van sommigen, niet onmiddellijk verhoogd. Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, leek niet onder de indruk van het filmpje. We moesten van hem nu eerst gaan kijken of 'onze weerbaarheid' voldoende is. Bovendien zitten we al op niveau 'substantieel' - wat dat dan ook precies moge inhouden.

'Reken maar dat de inlichtingendiensten in opperste staat van paraatheid zijn', zei justitieverslaggever Robert Bas ter geruststelling in het NPO Radio 1 NOS Journaal. Volgens hem waren 'alle alarmbellen afgegaan' en was het nu 'alle hens aan dek'. Daar kon Muhajiri Sháám dus tevreden over zijn: één filmpje, maximaal effect, in elk geval bij Robert Bas.

'Misschien is het wel de jongen die de borden moet wassen in die groep waarbij hij is aangesloten', zei presentator Marcel Oosten, in een poging Shááms oproep nog enigszins te relativeren. Daar kon Bas niet om lachen.

Gistermiddag werd Shááms Nederlandse paspoort ingetrokken. Ik denk niet dat het helpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden