Feiten voor bij de borrelFitness

De Nederlander sport graag in zijn eentje

De sportscholen mogen (waarschijnlijk) weer open, maar groepslessen mogen nog niet. Voor de gemiddelde Nederlander lijkt dat geen groot gemis.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

De sportscholen gaan woensdag eindelijk weer open, mits de ziekenhuiscijfers genoeg blijven dalen. Sporten binnen is daarmee weer mogelijk, al is het nog wel op anderhalve meter en zijn groepslessen nog niet toegestaan voor volwassenen. De Zumba, Les Mills en CrossFit moet u dus nog missen.

Maar misschien is dat niet zo erg, want de gemiddelde Nederlandse fitnesser is vrij individualistisch aangelegd. Minder dan 10 procent van de Nederlandse volwassenen volgt groepslessen, het aantal individuele sporters is ruim vijf keer zo hoog. Onder volwassenen zijn fitness en hardlopen verreweg de populairste sporten. Kinderen voetballen liever, maar die mochten gelukkig al eerder weer in groepsverband sporten.

Infographic fitness Beeld Volkskrant infographics, Thijs Balder
Infographic fitnessBeeld Volkskrant infographics, Thijs Balder

Al voor corona toesloeg kozen Nederlandse sporters relatief vaak voor de persoonlijke aandacht van de ruim vierduizend personal trainers. Dat is bijna vier keer zoveel als in België, en maar half zoveel als in Duitsland, waar toch bijna vijf keer zoveel mensen wonen.

Bovendien is voor veel sportschoolleden fitness een extraatje naast hun hoofdsport, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Als belangrijkste sport noemen veel fitnessers individuele sporten zoals hardlopen, wandelen en zwemmen. Fitness kampt met een ‘ongezellig’ imago bij mensen die nooit in de sportschool komen. Slechts 34 procent van de ondervraagden in het Nationaal Sportonderzoek van het instituut vindt aan de apparaten hangen een sociale gebeurtenis. Fitness wordt vooral gezien als goed voor de gezondheid en het doorzettingsvermogen. Verder vindt 38 procent het een typische mannensport.

Infographic fitness Beeld Volkskrant infographics, Thijs Balder
Infographic fitnessBeeld Volkskrant infographics, Thijs Balder

De eerste dagen zal het in de sportscholen ongetwijfeld druk zijn, maar blijft dat daarna ook zo? Volgens de internationale fitnessorganisatie IHRSA melden in januari (kerstkilo’s!) zich anderhalf keer zoveel mensen aan als lid van een sportclub als in de rest van het jaar. De helft daarvan houdt het binnen zes maanden ook weer voor gezien. Nu 1 januari voor de sportscholen dit jaar eigenlijk op 19 mei valt, zou het januari-effect zelfs nog wat groter kunnen zijn. Normaal is juni na januari de populairste maand om lid te worden, veel mensen willen vlak voor de zomervakantie nog wat meer in vorm komen. Tel daar de zorgen over coronakilo’s bij op en mogelijk wordt het na een heel lastig jaar voor sportschooleigenaren toch nog een mooie zomer. Misschien nog wel mooier als u dan niet echt elke week verschijnt, dan heeft de sportschool wel inkomsten maar minder uitgaven.

Voor iedereen die wel graag in een groep sport is er nog een uitweg: vanaf woensdag mag buiten gezamenlijk sporten weer. Nu is dit alleen toegestaan voor jongeren tot en met 26, straks voor iedereen met maximaal dertig personen en op anderhalve meter afstand. Bootcamps in parken en bossen, die de laatste jaren al veel meer in trek raakten, zijn dus weer mogelijk. Voor solosporters, buitenfitnessers en sportschoolmijders is het verbod op groepslessen binnen dan ook geen onoverkomelijk probleem.

Infographic fitness Beeld Volkskrant infographics, Thijs Balder
Infographic fitnessBeeld Volkskrant infographics, Thijs Balder
Infographic fitness Beeld Volkskrant infographics, Thijs Balder
Infographic fitnessBeeld Volkskrant infographics, Thijs Balder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden