De NAVO achterhaald? Nee hoor, dat vindt Trump nu niet meer

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het woensdag in duidelijke bewoordingen opgenomen voor de NAVO. Hij nam zijn eerdere standpunt dat het bondgenootschap verouderd is terug en zei met andere landen te willen samenwerken om de NAVO te versterken. Trump zei dat tijdens een gezamenlijke persconferentie met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.

Trump en Stoltenberg tijdens hun gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis.Beeld photo_news

Tijdens de verkiezingscampagne betwijfelde Trump of de NAVO wel toekomst had. Hij noemde de organisatie bij herhaling verouderd en dus achterhaald. Woensdag bleek hij daar inmiddels anders over te denken. 'De NAVO is niet meer achterhaald', zei hij. Het bondgenootschap is 'een bolwerk voor vrede en veiligheid'.

Trump zei dat hij een hele productieve discussie heeft gevoerd met Stoltenberg over wat de NAVO kan doen in zijn strijd tegen terrorisme. 'Ik heb hier al lang geleden over geklaagd en nu is er iets veranderd en vechten ze (de NAVO, red.) tegen terrorisme.'

Wel wees Trump de partners er opnieuw op dat ze hun financiële verplichtingen moeten nakomen. Volgens Stoltenberg gaat het daarmee de goede kant op.

Trump zei ook dat de VS bereid zijn de crisis rond Noord-Korea aan te pakken zonder China als dat nodig mocht zijn. Hij ontmoette de Chinese president Xi Jinping vorige week en sprak hem dinsdagavond opnieuw telefonisch. 'President Xi wil het juiste doen. We hadden een prima band, ik denk dat er chemie was tussen ons. Ik denk ook dat hij ons wil helpen met Noord-Korea.'

Trump maakte tijdens een persconferentie bekend dat hij de NAVO niet langer achterhaald vindt.Beeld ap

Syrië

Ook prees Trump China voor het besluit zich te onthouden van stemmen over een resolutie van de VN Veiligheidsraad over Syrië. Daarin veroordeelden de westerse leden van de Raad het gebruik van chemische wapens ten zeerste. Trump zei tijdens een persconferentie met de secretaris-generaal van de NAVO het 'schitterend' te vinden dat China zich had onthouden. De VS zijn 'vereerd door die keus'.

Rusland blokkeerde de resolutie, die ook aandrong op een snel onderzoek naar de gifgasaanval, door van zijn vetorecht gebruik te maken. Doorgaans kiest de Chinese VN-afgevaardigde de zijde van zijn Russische collega, maar nu niet. Volgens Trump was dat te danken aan zijn recente ontmoeting met leider Xi Jinping, met wie hij dinsdagavond nog telefonisch contact had. Xi heeft in Florida 'veel indruk' gemaakt, aldus Trump.

Oplossing voor Syrië

De Amerikaanse en de Russische ministers van Buitenlandse Zaken gaan het weer proberen: samen een oplossing zoeken voor de burgeroorlog in Syrië. Dat zeiden Rex Tillerson en Sergej Lavrov na hun eerste ontmoeting in Moskou.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden