De naturelle pretbek van Tim den Besten

De naturelle pretbek van Tim den Besten is sinds vorige zomer steeds alomtegenwoordiger op tv.

Beeld ANP

'Op een tegeltje boven mijn bed staat: een blij gezicht opent alle harten.' Tim den Besten zegt het deze maand in de interviewrubriek Zelfportret van HP/De Tijd, gevraagd naar zijn devies.

Den Besten is bekend van de minifilm over zijn aversie tegen Yolanthe Sneijder-Cabau en van het veelgeprezen VPRO-drieluik Oudtopia, waarvoor hij samen met Nicolaas Veul een maand in een Haags bejaardenhuis verbleef. Na vorige zomer werd hij steeds alomtegenwoordiger, met of zonder goede vriend Veul aan zijn zijde.

Afgelopen maand lieten de jonge programmamakers zich 24 uur per dag online observeren in het experiment Super Stream Me. Ze droegen dag en nacht een camera bij zich, of ze nu aan het slapen, douchen, roken, poepen of masturberen waren. Op de website van Super Stream Me zagen gluurders hun hartslag, exacte locatie en gemoedstoestand.

Het project zou drie weken duren, maar na vijftien dagen waren Den Besten en Veul er al achter wat nul privacy hebben met een mens doet: te veel om langer door te gaan. Later dit jaar volgt er een vierdelige documentairereeks over hun totaalervaring.

Niet dat we het tot die tijd zonder de naturelle pretbek van Den Besten hoeven te stellen. Wie zondagavond laat probeert in te dutten bij Paul de Leeuws nieuwe, heel erg Paul de Leeuwerige show Kun je het al zien? (BNN-VARA) wordt mogelijk wakker gehouden door gelach om de bijrol van Den Besten.

Ook is hij deze week een goedgeluimd alternatief voor het Achtuurjournaal, met een dagelijks verslag van het Nederlands Film Festival op NPO 3. Hij vormt de helft van een duo dat verder bestaat uit routinier Daphne Bunskoek, een tikje onnozel en brutaal zonder dat hij het er overduidelijk om doet. Den Besten is degene die praatjes maakt op de rode loper en Gouden Kalf-winnaars uit het verleden thuis opzoekt om te kijken waar ze het beeld hebben gelaten.

Woensdag belde hij aan bij acteur Tygo Gernandt, die twee kalveren op zijn groenbetegelde toilet heeft ondergebracht. Op en top Den Besten is meteen na binnenkomst roepen: 'Tygo, ik ken jou helemaal niet, alleen als acteur, maar ik had niet verwacht dat jij, zeg maar, een pilaar zou hebben waar je héél netjes je boekjes omheen legt.'

Tot overmaat van carrièrevoorspoed is hij elke zondagochtend samen met Veul te zien in VPRO's Beestieboys, een dierenprogramma voor kinderen dat net zo aardig is voor volwassenen. In de recentste aflevering trof Den Besten geen kalf, maar een koe die daags na hun ontmoeting geslacht zou worden. De vraag: smaakt vlees van een dier dat je hebt gekend anders dan vlees van een beest dat je voor het eerst ziet wanneer het als biefstuk in de supermarkt ligt?

De eerste kennismaking met Janneke was nog vreugdevol. Terwijl de koe in kwestie haar laatste avondmaal herkauwde, vroeg Veul de boer hoe hij zich Janneke ging herinneren. 'Janneke was een vrij normale koe die nooit echt opviel', omschreef die haar karakter droogjes. 'Ja, gewoon, een normale koe in de kudde.'

Een paar shots verder zagen we Janneke in het slachthuis de kogel krijgen van Veul. Cameraman Den Besten - ze filmen zelf - snelde naar buiten om een oprecht potje te janken. 'Ik vond het zó naar. En ik sta nu heel hard te huilen, terwijl ik de hele dag vlees eet.'

Bewijs geleverd: dit frisse, ontwapenende tv-gezicht is geneigd ook onblij kijkersharten te veroveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden