De Nationale Conventie mag naar de prullenbak

DEN HAAG Het was het paradepaardje van oud-minister van Bestuurlijke Vernieuwing Alexander Pechtold: de Nationale Conventie. Een club die ruim een dozijn voorstellen deed om het vertrouwen tussen de burger te herstellen....

Marc Peeperkorn

Kort gezegd komt het erop neer dat Ter Horst vrijwel alle voorstellen van de Conventie naar de prullenbak verwijst. Een minister voor deregulering? Onnodig. Correctief referendum? Te bot instrument. Zelfstandiger parlement? Een ‘zekere mate van vervlechting’ met de regering is onmisbaar.

Wat meer subsidie dan voor de noodlijdende politieke partijen? ‘Thans niet aan de orde’. Alleen nieuwe politieke groeperingen overweegt het kabinet ‘op enigerlei wijze tegemoet te komen’. Voor Rita Verdonks Trots op Nederland ligt dus mogelijk wat in het verschiet.

Ook op Europees vlak schuwt Ter Horst de vernieuwing. En dus krijgt het parlement niet meer invloed op de benoeming van Eurocommissarissen. Ook het idee om parlementariërs zowel in de Tweede Kamer als in het Europees parlement te stationeren – met een dubbelmandaat – wordt afgewezen.

Tenslotte deinst het kabinet terug voor de mogelijkheid om rechters wetten te laten toetsen aan de Grondwet. Pechtold, tegenwoordig D66-fractievoorzitter, is teleurgesteld. ‘De democratie gaat met dit kabinet letterlijk het museum in. Het wil immers alleen nog maar de oprichting van het Huis van de Democratie.’

Marc Peeperkorn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden