De nalatenschap van Jon Stewart, en waarom de Franse romantiek de ware is

Jon Stewart zal vanavond voor het laatst het nieuws 'fixen' -  we beschouwen zijn nalatenschap. Ook gaan we na waarom de Franse liefde nog altijde de ware romantiek belichaamt. En we zetten de invloed van Dr. Dre op een rij. Dit en meer staat vandaag op ons lunchmenu.

Beeld uit Trois souvenirs de ma jeunesse. Beeld .
Beeld uit Trois souvenirs de ma jeunesse.Beeld .

De ochtend in vogelvlucht

Voormalig NS-topman Timo Huges heeft geschikt met het bedrijf. Hij krijgt zes maandsalarissen mee, opgeteld een bedrag van 175 duizend euro.

Het OM betreurt de 'grote woorden' die een van de aanklagers heeft gebruikt tijdens een zitting in januari in de Valkenburgse zedenzaak.

Nabestaanden van Chinese passagiers van vlucht MH370 zijn gefrustreerd vanwege 'tegenstrijdige' verklaringen van de Maleisische premier Najib Razak over het verdwenen vliegtuig.

Foutje van Justitie: een plattegrond van de gevangenis op Bonaire is per ongeluk online gezet.

Asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol, en migranten zoeken naar de beste vertrekpremie. Lees het laatste nieuws rondom de Europese migratieproblemen in ons Fort Europa-blog.

De ontslagen NS-topman Timo Huges. Beeld anp
De ontslagen NS-topman Timo Huges.Beeld anp

Voor aan de lunchtafel

Niet 'breaking news', maar 'fixing the news'. Dat is waar het Jon Stewart de afgelopen zestien jaar om te doen is geweest. Hij noemde zichzelf meer een comedian dan een journalist. Vanavond presenteert hij voor de laatste keer de Daily Show. Maar of je hem nu een komendiant of een journalist wilt noemen, feit is dat hij van grote invloed is geweest op kijkers, de media, de politiek en de comedywereld - binnen én buiten de VS. Dit is zijn nalatenschap. (+)

null Beeld epa
Beeld epa

Wie op zoek is naar échte, pure romantiek moet zijn blik op Frankrijk richten. Fransen blinken uit in de kunst van het versieren. Ter gelegenheid van de première van de film Trois Souvenirs de ma Jeunesse (en het opnieuw vertonen van Hiroshima mon amour) zochten we voor u uit waarom de Franse liefde als de ultieme romantiek geldt. (+)

De recensie van eerstgenoemde film leest u hier. 'Een overvolle liefdesbrief, dat is Trois souvenirs de ma jeunesse.' En klik hier voor nog meer (film)recensies.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Ook schrijven we over Hiroshima mon amour. De Frans/Japanse film is nog steeds de enige film die zich aan de atoombom waagde. Waarom De Bom nog steeds de blinde vlek van Hollywood is. (+)

'Dr. Dre is the name and I'm ahead of my game', zong de baas van de hiphop in 1999. Het was zijn antwoord op de vraag of hij het nog wel kon, zes jaar na zijn klassieke debuut. Nu zijn we zestien jaar verder en stellen we de vraag opnieuw: heeft Dr. Dre het nog in zich? Hij is vijftig en kondigde onlangs zijn derde album aan. Wat kunnen we daarvan verwachten? We zetten Dre's invloed op een rij. (+)

Grabbelton internet

Stel, je bent onderzoeker, handig met computers en nieuwsgierig naar hoeveel prijsvragen op Twitter je kunt winnen. Wat doe je dan? Je schrijft een programaatje (een zogenoemde twitterbot) dat alle tweets afstruint naar wedstrijden in de trant van: 'retweet dit om een kans te maken op dit'. Dat is precies wat Hunter Scott deed, schrijft The Next Web. De Amerikaan deed met behulp van zijn scriptje in negen maanden mee aan 165 duizend twittercompetities en won daarbij ongeveer duizend prijzen. Geen grote succesratio, maar aangezien hij er relatief weinig voor hoefde te doen toch mooi meegenomen.

Scott heeft veel prijzen niet in ontvangst genomen omdat hij er niet in geïnteresseerd was. Maar uit zijn lijst van gewonnen prijzen valt op te maken dat hij toch een divers prijzenpakket bij elkaar verzameld heeft, met prijzen variërend van een meet en greet met Koekiemonster tot kaartjes voor een waterpark in Texas, in-game pokémon transfers, t-shirts en videogames. Meer informatie op zijn persoonlijke pagina.

Mannen hadden het maar zwaar in de jaren '50 en '60. Om de haverklap waren ze in gevecht met gevaarlijke dieren, van boze apen tot neushoorns en vogelspinnen. Dat is tenminste het beeld dat oprijst uit deze verzameling van sensationele covers van avonturenmagazines voor mannen, die de website BoingBoing.net online heeft gezet.

De afbeeldingen zijn afkomstig van de British Library, die meer dan een miljoen gescande afbeeldingen heeft geupload naar fotodeelsite Flickr. De afbeeldingen zijn door een 'geautomatiseerde curator' geselecteerd, en rechtenvrij te gebruiken en te delen. De afbeeldingen komen uit boeken, tijdschriften en andere documenten, en kunnen overal over gaan. De internetgemeenschap wordt uitgenodigd om enige orde in de chaos te scheppen door het materiaal te categoriseren.

null Beeld British Library
Beeld British Library
null Beeld British Library
Beeld British Library

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld ZAZA
Beeld ZAZA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden