De nalatenschap van acht jaar Obama en Du-Bois over de jaren dat hij onterecht vastzat

Goedemorgen. Vijftien jaar na zijn vrijspraak in de Puttense moordzaak wacht Herman du-Bois nog altijd op publieke excuses van de staat. De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren wil af van de extra strikte bonusregels voor bankiers. En we blikken terug op acht jaar Obama. Dit en meer leest u in ons ochtendoverzicht.

Redactie
Wat heeft de president de afgelopen acht jaar gedaan? Beeld Pete Souza
Wat heeft de president de afgelopen acht jaar gedaan?Beeld Pete Souza

Terwijl u sliep

Du-Bois: 'Overheid faalt bij resocialisatie van onterecht vastgezette gedetineerde'
Het Openbaar Ministerie moet ook mensen die ten onrechte hebben vastgezeten begeleiden bij hun terugkeer in de samenleving. Nu hebben zij geen recht op hulp. 'Feitelijk zegt Justitie tegen deze mensen: zoek het lekker zelf uit.'

Verbod op draagmoeders in Cambodja leidt tot chaos
Een plotseling verbod in Cambodja op commercieel draagmoederschap leidt tot onzekerheid bij zwangere draagmoeders en de westerse wensouders die hen betalen. In de chaos die volgde op het verbod, werden enkele pasgeboren baby's niet opgehaald, zegt bemiddelingsbureau New Life.

Amsterdamse wethouder: stop met strenge bonusregels
Nederland moet af van de extra strikte bonusregels voor bankiers. Dat stelt de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren (D66) in een interview dat zaterdag verschijnt in de Volkskrant.

Het weer: buien met een winters karakter
Door het relatief warme zeewater en de koude lucht hoog in de atmosfeer, is de lucht onstabiel van opbouw. Zowel vandaag als morgen vallen buien die vooral verder landinwaarts een winters karakter hebben.

null Beeld
Beeld

Vandaag in het nieuws

Het CDA, de SP, de PvdA, het Forum voor Democratie en de SGP houden hun verkiezingscongres. Het kan vandaag door winterse buien en bevriezing van natte weggedeelten glad zijn, waarschuwt het KNMI. Later kunnen sneeuwbuien tot gladheid leiden.

In Groningen wordt de belangrijkste prijs voor de Nederlandse popmuziek uitgereikt. En de eredivisie is weer begonnen. Vandaag en morgen wordt een bijna volledig programma gespeeld.

Aanraders van de redactie

Met de hoop op zegen
Obama is geslaagd en heeft gefaald. Hij was te zwart en te wit. Hij was het eindpunt van racisme en een startpunt daarvan. Wat heeft de president de afgelopen acht jaar gedaan? En, misschien belangrijker, wat niet? (+)

Nog even en politicus is treitervlogger
Mark Rutte gaat, in elk geval tot de verkiezingen, voor zijn podcast interviews houden met jonge Nederlanders. Het eerste interview staat nu een paar dagen online op onder meer Spotify en daarin spreekt de minister-president met de Haagse vlogger Youssef Koukouh, beter bekend als YousToub. Frank Hendrickx van onze Haagse redactie schreef gisteren dat Rutte zo probeert de jonge kiezer naar zich toe trekken - daar zijn er op 15 maart namelijk heel veel van, genoeg voor een zeteltje of twaalf. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'Ik wil erkenning dat ik niet dat monster ben waar ze me voor hielden'
Vijftien jaar na zijn vrijspraak in de Puttense moordzaak wacht Herman du-Bois nog altijd op publieke excuses van de staat. Nu is hij voor velen nog altijd 'die man van de moord'. Het heeft hem kapotgemaakt. 'Ik kan niet meer gewoon Herman zijn.' (+)

Hoe krijg je je kind Cambodja uit?
Cambodja heeft per direct draagmoederschap verboden. Wat nu? Wensvader Sander gaat op zoek naar de moeder van zijn kind.

'Managers gaan aan de haal met totale kolder'
Persoonlijkheidstesten, brainstormsessies, cursussen. Moderne organisaties lijken niet zonder te kunnen, maar hoe zinvol is het allemaal? 'Het is schokkend hoe vaak managers aan de haal gaan met totale wetenschappelijke kolder.' (+)

Hoge toon van het debat verdrukt de inhoud
Wie iets zegt over de toon van het debat zou de inhoud ervan negeren. Zo verdedigde ook De Telegraaf zich na de 'asielplaag'-kop. Maar wat is er tegen een gesprek over de toon? (+)

undefined

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden