De Nachtwacht is terug op zijn oude plek - ongeschonden

In een kogelvrije hoes, over straat en via de evacuatiesleuf van 1934, keerde 'de Mona Lisa van het Rijks' terug.

JUST FONTEIN

Nederlands beroemdste en wellicht belangrijkste schilderij is weer thuis, in z'n eigen Nachtwachtzaal. De verhuizing had wel iets weg van een processie, met De Nachtwacht als het Allerheiligste Sacrament en de omstanders als devote gelovigen. Beveiligingsbeambten en politieagenten waren ingezet om de toeschouwers op afstand te houden. Tientallen geïnteresseerden en pers uit binnen- en buitenland waren afgekomen op het historische moment. Wat de Mona Lisa is voor het Louvre, is immers De Nachtwacht voor het Rijksmuseum. Op 13 april gaat het verbouwde Rijksmuseum weer open.

Veel was er overigens niet te zien. Het reusachtige schilderij (170 kilo zonder lijst) bleef, goed ingepakt, onzichtbaar voor het publiek. In een soort enveloppe werd het kunstwerk vanuit de zij-ingang in een hypermoderne beschermhoes geplaatst. Het omhulsel, kogelwerend en voorzien van sensoren die temperatuur, luchtvochtigheid en schokken meten, was voor de sfeer voorzien van een reproductie, om de fantasie van het publiek een handje te helpen.

Met een kraan werd het pakket uit de zijvleugel gehesen waar het werk de afgelopen jaren te zien was. Buiten werd het op een wagentje gezet. Een paar sterke mannen duwden de stellage via het Museumplein naar de achterkant van het Rijksmuseum. Een klus van enkele minuten.

Speciaal voor het meesterwerk werd er in 1934 een sleuf gemaakt in de vloer van de Rembrandtzaal, recht onder de plek waar het schilderij komt te hangen. Het gat in de vloer komt uit op de passage onder het museum, de bekende fietstunnel. In geval van nood kan het schilderij dan snel geëvacueerd worden. Via dezelfde 'brievenbus' werd het schilderij woensdag ook omhoog getakeld en teruggeplaatst. Ongeschonden, meldde het museum later.

Rembrandt schildert De Nachtwacht tussen 1639 en 1642 voor de feestzaal van de Kloveniersdoelen in Amsterdam. 74 jaar later wordt het schilderij bijgesneden om het te verhuizen naar het Paleis op de Dam. In 1885 komt De Nachtwacht in het Rijksmuseum te hangen. Ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina krijgt het Stedelijk Museum het doek even in bruikleen. In de Tweede Wereldoorlog komt het meesterwerk onder andere terecht in een bunker in Castricum. Ongeschonden keert het opgerolde doek weer terug in het Rijks. In 2003 wordt het opgehangen in de Philipsvleugel.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden