De nachtmerrie was compleet toen ik halverwege bijna was uitgestapt

Herman Melville wordt afgezet in Keulen en Brussel.

Keulen, 12 december 1849

Werd om vijf uur gewekt, ontbeet in een kille, lege eetzaal en betaalde de rekening. De 'garçon', die gedurende mijn hele verblijf bijzonder vriendelijk en attent was geweest, durfde mij een 'thaler' wisselgeld te weinig terug te geven. Ik confronteerde hem er echter mee, en de schurk leek spijt te hebben dat hij voorgoed mijn clandizie kwijt was.

Verliet de stad door een eeuwenoude poort in de stadsmuur. Een zeer koude en sombere rit, het hele eind naar Brussel, waar we om vijf uur 's middags aankwamen, na een korte stop in Aix-la-Chapelle. In Brussel ging ik meteen door naar mijn hotel, om de hemden op te halen die ik er had achtergelaten om ze te laten wassen. De doortrapte herbergierster en haar bedienden wilden dat ik bleef eten, omdat de hemden 'nog niet waren aangekomen'. Ging er nijdig vandoor, op zoek naar een goedkope eetgelegenheid. Dronk een glas bier, at een kleinigheid en toen door naar het station.

Een ellendig lange, koude reis naar Oostende. De nachtmerrie was compleet toen ik halverwege bijna was uitgestapt, in de veronderstelling dat we er waren. Arriveerde om half twaalf 's avonds in Oostende. De boot lag aan de kade. Kocht een kaartje tweede klasse, daalde af in een hondenhok in de boeg, en werd rokend en huiverend heen en weer geslingerd van middernacht tot vijf uur 's ochtends, toen we aankwamen in Dover.

Herman Melville (1819-1891), Amerikaanse schrijver. Fragment uit Journal of a Visit to London and the Continent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden