De naar Oekraïne uitgeweken 'politiemol' Mark M. meldt zich bij politie in Roermond na veroordeling

De 31-jarige oud-politieman Mark M. uit Weert, die vorige week is veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens grootschalige corruptie, schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie, heeft zich maandagmorgen gemeld op het politiebureau in Roermond.

Peter de Graaf
Rechtbanktekening van het proces tegen Mark M., 15 januari 2018 Beeld anp
Rechtbanktekening van het proces tegen Mark M., 15 januari 2018Beeld anp

Hij is vervolgens overgebracht naar een gevangenis, zo maakte het Openbaar Ministerie in Den Bosch maandag bekend. Bij zijn veroordeling vorige week maandag beval de rechtbankvoorzitter ook zijn onmiddellijke gevangenneming wegens 'vluchtgevaar'. M. zat toen echter al in Oekraïne, waar hij met zijn nieuwe vrouw is gaan samenwonen en een bedrijfje in versleutelde telefoons probeert op te zetten.

De afwezigheid van M. bij de rechterlijke uitspraak leidde tot enige consternatie. Het OM had tijdens het requisitoir ook al geëist dat de verdachte direct gevangen zou worden gezet, omdat hij anders wellicht zou uitwijken naar Oekraïne.

Persofficier Janine Kramer kondigde aan dat het OM maatregelen zou nemen om de veroordeelde politiemol zo snel mogelijk achter de tralies te krijgen. Justitie kon bijvoorbeeld een uitleveringsverzoek indienen bij Oekraïne, waarmee Nederland een uitleveringsverdrag heeft.

Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers zei vorige week aanvankelijk niet te weten waar zijn cliënt zat. Later suste hij de onrust door te verklaren dat M. niet naar de rechterlijke uitspraak was gekomen in verband met de vliegkosten vanuit Oekraïne. Dat had hij al eerder aangekondigd tijdens de rechtszaak. In de loop van vorige week liet advocaat Kuijpers al doorschemeren dat zijn cliënt zich na het weekend bij de politie zou melden. Hij zei dat daarover afspraken waren gemaakt met het OM.

De rechtbank acht bewezen dat M. op grote schaal vertrouwelijke politie-informatie doorspeelde naar criminelen. 'Hij heeft daarmee het vertrouwen in en het aanzien van de politie ernstig geschaad', aldus de rechtbankvoorzitter. 'Een onkreukbaar politiekorps is voor het functioneren van de rechtsstaat een absolute vereiste.'

De politiemol gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Is de 31-jarige Mark M. uit Weert echt de 'rotste appel sinds tijden' bij de nationale politie, zoals de voormalige (en inmiddels overleden) korpschef Gerard Bouman hem in 2015 vlak na zijn arrestatie noemde?

In mei vorig jaar stond politiemol Mark M. voor de rechter
Volgens de politietop 'de rotste appel sinds tijden', volgens de verdachte zelf werkte hij bij de politie 'om slechteriken te pakken'.

Allochtone agent relatief vaak betrokken bij corruptie
Agenten, douaniers en marechaussees met een migratieachtergrond zijn relatief vaker betrokken bij omkoping en andere integriteitsschendingen, bleek in september uit onderzoek.

De ontdekking dat Mark M. een politiemol was, was verschrikkelijk
'Iedereen schrok zich het leplazarus', zei toenmalig korpschef Gerard Bouman in 2014. Lees hier de reconstructie van de affaire. (+)

'Raar' gedrag, maar ontslag voorheen te mager
Over zijn geschiktheid bestonden van meet af aan twijfels, maar toch belandde Mark M. bij de recherche. Lees hier het profiel van de politiemol. (+)

Mark M. Beeld anp
Mark M.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden