De naam van de nummer 1 van Denk in Rotterdam is oer-Hollands: Stephan van Baarle

Stephan van Baarle wordt de lijsttrekker van Denk bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart in Rotterdam. De 26-jarige Feyenoordsupporter werkt al voor de Tweede Kamerfractie van de partij.

Bart Dirks
Fractievoorzitter Tunahan Kuzu presenteert Stephan van Baarle als lijsttrekker van Denk in Rotterdam voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Beeld anp
Fractievoorzitter Tunahan Kuzu presenteert Stephan van Baarle als lijsttrekker van Denk in Rotterdam voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.Beeld anp

'Denk zou Denk niet zijn, als wij niet constant zouden weten te verrassen.' Partijleider Tunahan Kuzu is zondagmiddag met meer dan honderd sympathisanten naar de Coolsingel getogen. Pal onder de werkkamer van burgemeester Aboutaleb presenteert hij de zes hoogst geplaatste kandidaten op de kieslijst.

Hij begint op nummer zes met jongerenwerker Mounaim Kasimi, gevolgd door psychosociaal hulpverlener Esma Küçük, advocaat Natasha Hoesein, docent Faouzi Achbar en Denk-beleidsmedewerker Enes Yigit.

De verwachting in Rotterdam is dat Aydin Peksert lijsttrekker wordt. Peksert is onafhankelijk raadslid sinds hij begin januari werd geroyeerd door de islamitisch geïnspireerde partij Nida - daar werd hij naar eigen zeggen beschouwd als 'dubbelspion' voor Denk. Maar Peksert staat op 19, vlak voor Kuzu, die lijstduwer is op 20.

De naam van de nummer 1 is oer-Hollands: Stephan van Baarle. Hij had de verbazing wel ingecalculeerd, zegt de 26-jarige lijsttrekker even later op de trappen van de Koopgoot, waar een groepsfoto wordt gemaakt. 'Wij willen met deze mooie, gevarieerde lijst laten zien dat onze ideeën door iedereen worden gedragen in de samenleving.'

Van Baarle, wiens vader van Turkse afkomst is, is geboren en getogen in het Rotterdamse tuindorp Vreewijk. Hij studeerde sociologie aan de Erasmus Universiteit. 'Toen stond ik voor de keuze: blijf ik onderzoeksrapporten over ongelijkheid lezen, of ga ik er wat aan doen?' Hij sloot zich in 2015 aan bij Denk en werkt voor de Tweede Kamerfractie. 'Al heb ik ook mijn jeugdzonde, want ik was ooit betrokken bij de PvdA, zoals wel meer mensen hier.'

Dubbele tweestrijd in Rotterdam

Denk doet op 21 maart in veertien gemeenten mee, waaronder Amsterdam en Utrecht. In Rotterdam hoopt de partij de grootste te worden. Een realistisch scenario, aldus Van Baarle. 'Met zes tot tien zetels kunnen we de grootste zijn. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 stemden 25 duizend Rotterdammers op Denk. Dat zijn omgerekend zes raadszetels.' De Rotterdamse verkiezingen worden een dubbele tweestrijd. Denk doet voor het eerst mee in Rotterdam en wil kiezers wegsnoepen bij onder meer Nida. De andere nieuwkomer, de PVV, daagt Leefbaar Rotterdam uit. Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans heeft zich verzekerd van de morele steun van Thierry Baudets Forum voor Democratie.

Kuzu wil in zijn eigen stad 'de verrechtsing, verharding en verruwing' tegengaan, volgens hem in 2002 ingezet door Pim Fortuyn. 'Hij heeft de multiculturele samenleving geproblematiseerd.' Denk wil in Rotterdam met alle partijen samenwerken 'die onze idealen onderstrepen'. Alleen de PVV wordt op voorhand uitgesloten; een coalitie met Leefbaar Rotterdam is volgens Denk onrealistisch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden