De naakte filosofie van het typetje

Van de bladen is De Groene Amsterdammer altijd het meest terughoudend geweest in het opvoeren van Beroemde Mensen. Daarin lijkt verandering te zijn gekomen, nu de omslag wordt opgesierd door Patty Brard, Jamai, Patrick Kluivert, Gerard Joling en enkele tv-gezichten....

Beroemd is ook, althans in Amsterdam, wethouder van cultuur Hannah Belliot. Zij wordt geportretteerd in Vrij Nederland. Persoonlijk is ze al, en charismatisch en onorthodox bovendien. Belliot bezoekt weinig theaters, omdat ze geen vriendjes wil maken maar bestuurder wil zijn. Ze zou een mooi typetje kunnen zijn in Kopspijkers, maar daarvoor is ze, spijtig genoeg, in het land toch niet bekend genoeg.

Wel in aanmerking komende BN'ers staan in de special over Kees van Kooten & Wim de Bie en hun erfgenamen. Over de twee oervaders van het typetje geen kwaad woord in het tamelijk nostalgische verhaal. Over de moderne vertolkers eigenlijk ook niet, al lijkt het tegenwoordig, dankzij de logistieke ondersteuning, niet eens zo heel moeilijk iemand na te doen. Sommigen van nagespeelde figuren zijn in het echt al een typetje. Bijvoorbeeld Leo Beenhakker, Ruud Gullit, Piet Hein Donner en Jan Peter Balkenende. Dat geldt nadrukkelijk niet voor Wim Kok, Louis van Gaal en Co Adriaanse.

Wie de kwalificatie over de premier wat al te denigrerend vindt, moet de rubriek JPdeMP maar eens lezen, waarin Balkenende wekelijks wordt gadegeslagen. Vroegere premiers (Den Uyl, Lubbers) konden nog wel eens onnavolgbaar uitdijen als ze iets niet wilden zeggen. Balkenende niet. Hij kan alleen maar dezelfde woorden in een andere volgorde herhalen, en dat net zo lang tot de interviewer murw afhaakt.

Ook HP/De Tijd heeft zich op het pad van de satire en het cabaret begeven en geeft een encyclopedisch overzicht van de jongste generatie Nederlandse in-de-lach-doen-schieters. Voorafgaand staat een artikel, waarin de moderne grappenmakers min of meer worden neergesabeld. Er is namelijk nauwelijks engagement te ontwaren. 'De huidige generatie weigert links te lullen en rechts zakken te vullen; nu is het gewoon door het midden lullen en beide zakken vullen.'

Handig is het artikel wel voor wie een avondje buiten de deur wil 'lachen, lachen, lachen'. Het beste kan dat in Arnhem gebeuren, waar horecabazen, sinds de euro de klanten heeft weggejaagd, hun prijzen hebben gehalveerd. Lezing van het artikel brengt echter aan het licht dat het om slechts één uitgaansgelegenheid en een enkele snackbar gaat. Dat valt dus tegen. Net als in Nieuwe Revu het interview met voormalig Toppop-presentator Ad Visser.

De vraag luidt: 'Bent u anders dan de meeste mensen?' Het antwoord: 'Ja, maar iedereen is anders. Iedereen is een uniek exemplaar. Het is zelfs feitelijk zo dat niemand dezelfde is als de ander.' Vraag: 'U begrijpt de vraag toch wel?' Antwoord: 'Ja, maar so what? Ik doe wat ik doe en daar ben ik erg gelukkig mee.' Sommige mensen zijn inderdaad in het echt al een typetje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden