De muzikanten worden op de bar getild

Iedere week spreekt Dag In, Dag Uit een stamgast in zijn of haar stamkroeg. Deze week: Vanja.

Vanja (48) is gegrepen door de blues, die eens per maand live klinkt in het kleine Utrechtse café Willem Slok. 'De muzikanten worden op de bar getild door mijn achterbuurman Henny, een grote, sterke man.'

Vanja 'Blues heelt. Het is pure, uit het hart gemaakte muziek. Dat oprechte trekt me ook aan in mensen. Op avonden als deze kun je dingen hier in vertrouwen vertellen. Ik denk dat liefhebbers van blues wat gevoeligere types zijn, waardoor ze onderling snel een klik met elkaar hebben.

'De mensen in Slok zijn over het algemeen tolerant, makkelijk en open, niet bevooroordeeld over hoe iemand eruitziet. Je kunt komen zoals je bent. Heb je één been, dan heb je één been. Maakt niet uit.

'De eerste bluesplaat die ik mooi vond was van Eric Clapton. De akoestische versie van Layla leerde ik kennen door mijn man. Dat nummer raakte me zó diep dat ik dacht: als ik ooit een kindje krijg, noem ik haar Layla. Ik kreeg een tweeling, een jongen en een meisje. Zij heet dus Layla.

'Mijn man liep jaren geleden een herseninfarct op. Dat heeft hem erg veranderd. Hij kan niet mee naar dit soort optredens. Mede door zijn ziekte ben ik het leven anders gaan zien. Ik had een hoop geld en gaf het met bakken uit. Nu weet ik dat het ook wel met duizend euro per maand minder kan. Mijn vaste aanstelling op de financiële afdeling van een groot bedrijf heb ik ingeruild voor flexwerk in de ouderenzorg. Ik zat daar alleen de baas gelukkig te maken.

'Afgelopen zomer was ik voor het eerst in lange tijd in Griekenland, met mijn dochter. Mijn droom is daar ooit te wonen, in elk geval een deel van het jaar. De Grieken zijn niet veranderd door de crisis. Met een simpel leven zijn ze ook blij. De basis is daar mooier dan hier, waar mensen vragen of je nou nog steeds geen nieuwe keuken hebt. Dat interesseert me geen fuck. Gympies van Nike en iPhones zijn uiteindelijk niet belangrijk. Iets over hebben voor een ander zonder dat je daar iets voor terugkrijgt, daar draait het volgens mij om in het leven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden