De Musical Awards

Er is geen sector in de kunst die het zo goed met zichzelf getroffen heeft als de musical. Er wordt wat afgeknuffeld, gekwijld, bewierookt en gelikt in de wereld van opgefokte romantiek, groteske glitter en maar heel af en toe artistieke bevlogenheid....

Hein Janssen

Maandag zullen in maar liefst 23 categorieën Awards worden uitgereikt, waarvoor eerder al 69 nominaties bekend werden gemaakt. Een bezopen aantal voor een genre dat niet eens heel veel aanbod kent – per seizoen worden hooguit zo’n vijftien musicals uitgebracht. Het aantal nieuwe theater- en toneelproducties loopt in de honderden, maar daarvoor bestaat maar één prijs voor de beste voorstelling (Toneelpublieksprijs), en vier acteursprijzen (Louis d’Or, Theo d’Or, Harlekino en Colombina). Meer dan genoeg overigens.

De categorieën voor de Musical Awards zijn soms ronduit lachwekkend in hun detaillering: variërend van ‘Vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical’ tot ‘Mannelijke bijrol in een grote musical’. Dan zijn er nog nominaties voor, onder meer, aanstormend talent, choreografie, decor, pruiken, licht, script, geluidsontwerp en liedteksten. De ANWB doet er dit jaar nog een schepje bovenop. Deze automobielclub laat zijn leden niet alleen stemmen over de kilometerheffing, maar regelt ook de publieksverkiezing voor de Beste Musical van het Jaar: negen nominaties in drie categorieën dit keer. Je moet in Nederland Musicalland wel erg in de marge werken wil je geen enkele nominatie scoren. En toch missen we twee namen. Want waar is Kenneth Herdigein die de hoofdrol speelde in Amandla! Mandela? En waarom is Joke de Kruijf niet genomineerd voor Chicago en haar tegenspeler Mariska van Kolck wel? Het zal maandag allemaal worden opgehelderd in een bijna drie uur durende uitzending (lees: reclamespot), verzorgd door de AVRO, kampioen musicalpromotie binnen de Publieke Omroep. Inclusief voorproefjes van de musicals die komend seizoen in de theaters te zien zullen zijn en waarvoor de kaartverkoop intussen gestart is. Dit duwtje in de rug kan de sector overigens best gebruiken. Musicalproducenten hebben last van de financiële crisis, en wellicht zitten ze met hun aanbod ook elkaar een beetje in de weg.

De enige reden om maandag toch met een half oog naar het Musicalgala te kijken is dat misschien eindelijk onthuld zal worden wie de hoofdrol gaat spelen in Soldaat van Oranje, de musical. Die productie, in regie van Theu Boermans, gaat in oktober in première en nog steeds weten we niet welke blonde hunk de rol gaat spelen, die in de film zo fijn door Rutger Hauer werd vertolkt. De namen van een aantal usual suspects (qua groot, en blond, en min of meer stoer) circuleren al maanden: Barry Atsma, Waldemar Torenstra, Tygo Gernandt, Antonie Kamerling. Maar die zijn misschien toch iets te oud voor de rol van de vermetele student-soldaat, en de vraag is ook of ze kunnen zingen. Laatste gerucht: het wordt Daan Schuurmans! Dat zou dan weer mooi aansluiten bij de rol van Prins Bernhard, die hij onlangs met verve speelde in de tv-serie Schavuit van Oranje.

Dus wie weet wordt Soldaat Daan maandag gepresenteerd in een decor van struisvogelveren en balletmeisjes, aan de arm van presentator Frits Sissing. Arme jongen.

Hein Janssen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden