De muis

Ooit was ons hotel het zomerpaleis van een maharadja. De dining room hing vol met foto's van mannen in koloniale kledij, die op sommige prenten polo speelden....

Verder deed het hotel nog in weinig aan de hoogtijdagen denken die het als zomerpaleis gekend moet hebben. Schimmelplekken op de muren, verschoten gordijnen en tapijten. De rat die door de gang snelde, werd schouderophalend door het personeel gadegeslagen.

Alles was bedekt met een dikke laag stof, alsof er sinds de onafhankelijkheid niets meer was aangeraakt. Onze kamer was ruim, maar armoedig. De prijs was er ook naar.

De overige gasten waren voornamelijk Indiase stelletjes op huwelijksreis. Veel zagen we uiteraard niet van ze. Ze brachten hun tijd in bed door. Slechts met één van de gasten van het hotel had ik nauwer contact.

In de derde nacht van ons verblijf werd ik wakker omdat ik een monster over mijn gezicht voelde lopen. De klauwen krasten over mijn wangen en de lange vochtige staart trok een spoor over mijn mond en neus. Hysterisch gilde ik het uit en sprong boven op het bed. Ruud schrok zo mogelijk nog harder van mijn gekrijs.

Een muis vluchtte in een van de olifantschemerlampjes naast het bed. Heldhaftig ving Ruud de muis met een handdoek en zette het diertje buiten.

Bij het zien van het schattige veldmuisje schaamde ik me voor mijn hysterie, maar omdat ik nog steeds de klamme staart in mijn gezicht voelde, lukte het me nauwelijks om weer rustig te worden.

Vanaf die nacht kan ik niet langer met stelligheid beweren dat een muis nog altijd banger voor mij is dan ik voor een muis. Maanden later werd ik nog steeds af en toe gillend wakker. De enorme rat die het op mijn ogen gemunt had, bleek telkens weer Ruuds hand te zijn geweest.

Uit angst voor mijn gegil zorgt Ruud ervoor dat zijn hand nooit in de buurt van mijn gezicht ligt wanneer we lepeltje-lepeltje slapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden