De moord op Reinhard Heydrich, 'de Beul van Praag' wordt gewroken

De Mercedes van Reinhard Heydrich na de aanslag. Beeld
De Mercedes van Reinhard Heydrich na de aanslag.Beeld

Praag, 14 juni 1942
Eerst huiswerk gemaakt, daarna naar oom Miloš om afscheid van hem te nemen. Morgen in de vroegte moet oom Miloš zich aanmelden op de plaats van vertrek.

15 juni
Vanochtend op school overhoring Tsjechisch gehad.

16 juni
Eerst thuis, toen buiten, toen naar school.

17 juni
Vandaag verstreek de termijn waarop de moordenaar van Reinhard Heydrich zich moest aangeven of uitgeleverd worden. In Branik werd een Duitse soldaat neergeschoten. In Liben verloren twee politieagenten het leven toen ze een voorbijganger tegenhielden om zijn identiteitskaart te controleren. De man stak zijn hand in zijn jaszak, haalde in plaats van zijn identiteitskaart een revolver te voorschijn en schoot de twee mannen neer. Maar hij werd opgepakt. Misschien is hij de moordenaar van R. Heydrich.

18 juni
Vanmiddag school. Kreeg een vijf voor rekenen.

19 juni
De plegers van de aanslag op Heydrich zijn gearresteerd in de kerk van de heilige Carolus Borromeus. De kapelaan hield ze daar verborgen. Op weg naar oma passeerde Eva de kerk en ze hoorde schoten. Ze zag ook kapotte ruiten. Er zijn nog eens 153 mensen gefusilleerd.

Petr Ginz (1928-1944), Tsjechische scholier, in Auschwitz vermoord. Ingekort fragment uit Praags dagboek 1941-1942. Vertaling Ed Franck. Uitgeverij Manteau, 2007.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden