De Moord-op-Pimdag krijgt het moeilijk

In het Hilversumse Mediapark herdachten twintig mensen dat Pim Fortuyn daar op 6 mei 2002 werd vermoord. In Rotterdam was het iets drukker.

‘Na vijf jaar heb ik al gezegd dat we moeten ophouden met die jaarlijkse herdenking’, zegt raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam, ineengedoken tegen de plotsklaps gure wind, die om het beeld van Pim Fortuyn in de Rotterdamse Korte Hoogstraat giert. ‘Want het worden er steeds minder. Da’s toch logisch? Pim was Jezus Christus niet!’

De zesde mei zou nooit meer hetzelfde zijn, na de moord op Fortuyn op die meidag in 2002. Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Moord-op-Pimdag, dat zou het rijtje worden. Maar het zesde herdenkingsjaar blijkt moeilijk. Nu de rouw is afgesloten en het lustrum achter de rug is, lijkt die laatste dag weg te glijden uit het nationale bewustzijn.

Niets in de kranten
‘Ik zag vanochtend helemaal níets in de kranten’, zegt socioloog Dick Pels, die veel over Fortuyn gepubliceerd heeft. Zelf zet Pels de dag wel luister bij, met een artikel in De Groene Amsterdammer onder de titel: ‘Pim Leeft!’ Maar leeft Pim werkelijk nog? In de zin waarin Elvis nog leeft en in mindere mate prinses Diana?

Pels was woensdagochtend eregast en hoofdspreker op de herdenkingsbijeenkomst in het Mediapark in Hilversum, waar Fortuyn van het leven werd beroofd. ‘Een zielige vertoning, hoor. Nog geen twintig verregende mensen van de wat verongelijkte soort. Op een gegeven moment opperde iemand dat we hand in hand in een kring moesten gaan staan en roepen: We zullen doorgaan! Ik heb maar meegedaan.

Hysterische variant
‘Dat is de wat hysterischer variant van de aanbidding van Fortuyn. Dat is een aflopende zaak. Tegelijk wordt hij iedere dag nog genoemd in debatten. In beschouwingen over populisme, Wilders, of personalisering van de politiek kun je niet om hem heen.’

Later op de dag komen in de Rotterdamse Korte Hoogstraat ruim tweehonderd mensen opdagen. Onder hen tientallen persmensen, de leden van de organiserende stichting en een flinke afvaardiging van Leefbaar Rotterdam. De spontaan opgekomen aanhang blijft even boven de honderd steken.

Joost Eerdmans
Ook aanwezig is Joost Eerdmans, beschouwd als een van de zeer weinige niet geflopte LPF’ers, tegenwoordig wethouder in Capelle aan den IJssel. Zelf noemt hij Fortuyn nog om de haverklap, maar hij geeft toe: de aanbidding van de persoon lijkt tanende.

Eerdmans: ‘Vergeet niet dat Nederland eigenlijk helemaal geen iconen kent. Juliana zijn we al vergeten, zelfs Drees is niet echt een icoon. Lubbers, toch een koning in zijn vak, ik zie hem wel eens lopen over het plein, in zijn eentje. Zo bezien is Fortuyn een uitschieter. Zeker als je bedenkt dat hij maar een maand of vijf echt prominent in de belangstelling heeft kunnen staan.’

Ahmed Aboutaleb
In de Korte Hoogstraat wordt in meerdere opzichten nog eens duidelijk hoe lang zeven jaar is. Organisator Rinus van den Heerik, erkend agitator, babbelt amicaal met de eregast van de herdenking: de burgemeester. Gewoon, alsof die níet Ahmed Aboutaleb heet, in Marokko is geboren en belijdend moslim is.

Mede-organisator Jennifer Vetter, eertijds gerekend tot de uiterste rechtervleugel van de LPF, is vol lof over Aboutaleb. ‘We hadden hem uitgenodigd en hij onderbrak zijn vakantie om hier te zijn. Vind ik tof.’

Eerdmans ziet het allemaal tevreden aan. ‘Dit zijn toch twee heel verschillende werelden. Maar ze gaan goed samen. Dat klopt wel, vandaag. Dat is toch wat Fortuyn onderscheidt van Wilders nu: Het besef dat je het samen moet doen.’

‘Allemaal mooi’, zegt Mosch, ‘maar ik had Pim hier niet zien staan, hoor. Zo onderhand gaan we mensen dwingen hem te herdenken. Je moet hier gewoon naartoe kunnen komen als je daar zin in hebt.’

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam spreekt mensen toe bij het standbeeld van Pim Fortuyn. (Martijn Beekman/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden