De moord op Kim Jong-nam en Facebook zet in op kunstmatige intelligentie

Goedemorgen. Wie zit er achter de spectaculaire moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un? Verder in de Volkskrant Ochtend: geschreven boeken over de oorlogsjaren in Amsterdam waren er al ruimschoots, maar nu pas verschijnt er een fotoboek over die dramatische tijd.

Redactie
Joodse verpleegster Eva Granada, die zich bij het Muiderpoortstation vrijwillig voor deportatie heeft aangemeld, om haar patiënten te ondersteunen. Beeld Bart de Kok / NIOD
Joodse verpleegster Eva Granada, die zich bij het Muiderpoortstation vrijwillig voor deportatie heeft aangemeld, om haar patiënten te ondersteunen.Beeld Bart de Kok / NIOD

Terwijl u sliep

Vrijwilligerswerk is steeds vaker verplicht op de sportclub.

Een voetbalclub uit Bladel ligt onder vuur voor het schorsen van vier leden die te weinig lootjes verkochten. Maar veel sport-clubs hebben een strikt vrijwilligersbeleid.

Wie gaf opdracht voor moord op halfbroer Kim Jong-un?

Wie zit er achter de spectaculaire moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un? De opdrachtgever moeten we in Pyongyang zoeken, maar of dat de 'Grote Leider' zelf is, blijft ongewis.

Opnieuw valt geërgerde Trump uit tegen 'oneerlijke' pers

'Ik zet de televisie aan, sla de kranten open en ik zie verhalen over chaos. Chaos, terwijl het precies het omgekeerde is! Deze regeringsploeg draait als een goed afgestelde machine, ook al kan ik niet mijn kabinet goedgekeurd krijgen.' Een geërgerde Donald Trump gebruikte donderdag een in grote haast belegde persconferentie om van zich af te slaan - de media droegen schuld, Obama had hem een 'puinhoop' overgedragen en met de Russen had hij helemaal niks te maken.

Donald Trump tijdens de persconferentie in het Witte Huis, donderdag. Beeld epa
Donald Trump tijdens de persconferentie in het Witte Huis, donderdag.Beeld epa

Facebook zet in op kunstmatige intelligentie

Facebook wil kunstmatige intelligentie gebruiken om berichten, foto's en video's op te sporen die tegen de regels zijn en bijvoorbeeld haat of seksuele content bevatten. Die regels moeten soepel gehanteerd kunnen worden, want topman Mark Zuckerberg realiseert zich dat er cultuurverschillen zijn tussen de miljarden gebruikers.

Vandaag in het nieuws

De Amerikaanse vice-president Mike Pence bezoekt vandaag München voor de jaarlijkse Veiligheidsconferentie. Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken zal daar aanwezig zijn.

Het Openbaar Ministerie zal vandaag bekend maken welke straf wordt geëist in het hoger beroep tegen Bart U., die ervan verdacht wordt Els Borst, evenals zijn eigen zus vermoord te hebben.

Ook het proces tegen Willem Holleeder gaat verder. Vandaag vindt opnieuw een voorbereidende zitting plaats, voorafgaand aan het proces waarin hij terecht zal staan voor het opdracht geven van vijf liquidaties.

Archieffoto van Willem Holleeder. Beeld anp
Archieffoto van Willem Holleeder.Beeld anp

Aanraders van de redactie

Hoe de vrijwilliger steeds professioneler wordt.

Het aantal vrijwilligers ligt in Nederland hoog en blijft al decennia vrijwel gelijk. Maar ze 'professionaliseren' wel: diensten worden steeds vaker afgekocht. Tegelijk doet de overheid een groter beroep op de burger. (+)

Het Binnenhof kan volgens Jozias van Aartsen nog wat leren van zíjn Den Haag.

Negen jaar in de machinekamer van de lokale politiek heeft Jozias van Aartsen niet minder hongerig gemaakt. Maar op 1 maart gaat de burgemeester van Den Haag weg, om zijn leeftijd. Tijd voor een laatste les wat het Binnenhof van Den Haag kan leren. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Margriet Oostveen in Almere: Stemmen vóór Wilders, tegen de arrogantie.

Geen PVV-stemmers onder je vrienden, dat schijnt in tijden van identiteitspolitiek ook al een probleem voor je journalistieke geloofwaardigheid te zijn, als we sommige collega's moeten geloven. Zelf zien die er trouwens geen been in anonieme PVV-ers te citeren, wat ook niet echt op een overmaat aan wederzijds vertrouwen wijst. (+)

Fotoboek over gitzwarte Amsterdamse oorlogsjaren.

Geschreven boeken over de oorlogsjaren in Amsterdam waren er al ruimschoots, maar nu pas verschijnt er een fotoboek over die dramatische tijd. Een onthutsende ervaring. (+)

Atleten uit verschillende Duitse legeronderdelen nemen het tegen elkaar op Beeld Franz Stapf / NIOD
Atleten uit verschillende Duitse legeronderdelen nemen het tegen elkaar opBeeld Franz Stapf / NIOD

Detectives speuren tribune Ahoy af op zoek naar gokkers.

De strijd tegen matchfixing in het tennis wordt aangescherpt. Spelersvakbond ATP stuurt controleurs naar toernooien, in Rotterdam worden verdachte personen geweerd. Toch komen valsspelers ermee weg. (+)

Column Sheila Sitalsing: Onderbuikgevoelens zijn niet door te rekenen.

Terwijl het Centraal Planbureau gisteren tot op één decimaal nauwkeurig scenario's voor de economische toekomst schetste als partij zus & zo aan de macht komt, werd in de Tweede Kamer serieus gedebatteerd over het uiterlijk van Zwarte Piet. Het tijdsgewricht waarin we leven in één treffend beeld samengevat. (+)

Toeschouwers volgende de wedstrijd van Robin Haase tegen David Goffin Beeld Jiri Buller
Toeschouwers volgende de wedstrijd van Robin Haase tegen David GoffinBeeld Jiri Buller

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden