De mooie maangodin

'Nee, geheim.' De ober van Hoitin, het Chinese restaurant met eigen bakkerij op de Amsterdamse Zeedijk, lacht zijn ontbrekende tanden bloot, maar houdt zijn kiezen op elkaar....

Pay-Uun Hiu

Ooit, toen keizer Yao aan de macht was, gebeurde het dat de tien zonnengeen zin hadden om om de beurt te schijnen, maar met z'n allen tegelijkboven de aarde dansten. De aarde verschroeide onder de ondraaglijke hitte,tot de superbooschutter Hou Yi negen van de tien zonnen afschoot. Alsbeloning kreeg hij een elixer voor hem en zijn vrouw Chang'e voor heteeuwige leven.

Of het kwam doordat Hou Yi te ijdel werd door alle aanbidding van zijnbewonderaars, of doordat het hart van Chang'e zich om andere redenenverhardde: zij dronk alles alleen op en zweefde naar de maan, waar zeeeuwig moet blijven in haar maanpaleis.

De mooncakes, het eerbetoon aan de maangodin, zijn nog altijd razendpopulair. Alleen niet om zelf te maken. Te moeilijk. Te ingewikkeld. Duurtveel te lang, vinden de meeste Chinezen. Gewoon kopen, zeggen ze. Veelmakkelijker. En waarom ook niet? Alleen al die mooie blikken waar ze inzitten, met prachtige kitschplaatjes erop, die kun je van je leven nietzelf thuis bakken. Koop ze gewoon bij de Chinese winkel, maar wees snel,want ze gaan nu hard. Eet er niet één alleen, ze zijn heel erg machtig.Deel met je geliefde of familie en eet bij het schijnsel van de maan.

Om toch iets feestelijks zelf te maken, en niet alleen met volle maan:de kokospannenkoekjes met vers fruit van Wynnie Chan (De verse Chinesekeuken, Veltman Uitgevers).

Meng de kokosmelk, rijstebloem en mangosap in een kom. Klop goed enlaat het beslag ongeveer 15 minuten staan. Doe ½ theel. olie in eenkoekenpan (met aanbaklaag, dit beslag levert veel dunnere pannenkoekjes!)en laat die op matig vuur heet worden. Verdeel de olie over de pan, scheper dan een dun laagje beslag in en bak er een pannenkoek van en houd diewarm. Doe dat tot het beslag op is. Leg wat vers fruit op de pannenkoek enrol die op, of vouw hem in vieren. Strooi er wat pompoenpitten over enserveer. Helemaal lekker met een bolletje sorbetmangoijs erbij.

Pay-Uun Hiu

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden