'De Mont Blanc is geen pretpark'

De Amerikaan Patrick Sweeney wilde de Mont Blanc beklimmen met zijn dochter van 11 en zijn zoontje van 9, teneinde het wereldrecord voor jeugdig alpinisme te breken. Burgemeester Jean-Marc Peillex van het Franse Alpendorpje Saint-Gervais gaat een aanklacht indienen, omdat Sweeney zijn kinderen in gevaar zou hebben gebracht. 'De Mont Blanc is geen pretpark', aldus Peillex.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Sweeney, naar eigen zeggen een ervaren klimmer en 'adrenalinejunk', besteeg de berg met zijn dochter Shannon en zijn zoon Patrick Junior - ofwel P.J. Als de 9-jarige P.J. de top gehaald zou hebben, had hij het record van een 10-jarige Britse jongen gebroken. Helaas werd het gezin verrast door een lawine. Nadat de kinderen een eindje waren weggegleden, besloot Sweeney de beklimming af te breken.

Het ontbijtnieuws van de Amerikaanse zender ABC maakte er een item van, met de beelden die vader op de berg had gefilmd. 'Een extreme demonstratie van hoogmoed', vond burgemeester Peillex na het zien van het filmpje. 'Zo'n daad verdient geen publiciteit, maar straf. In Frankrijk zou zo'n man uit de ouderlijke macht worden ontzet. Volgende keer filmt hij misschien de dood van zijn kinderen voor reality tv.'

De Franse krant Le Figaro wijst fijntjes op het cultuurverschil tussen de Verenigde Staten en Frankrijk. In de VS wordt het verhaal gebracht als een heroïsche strijd met een ontzagwekkende natuur. ABC betitelde de Mont Blanc als 'de Witte Moordenaar' en de route naar de top als 'de Corridor des Doods'. Kritische vragen over de wijsheid van de onderneming werden niet gesteld.

In Frankrijk spreekt men er schande van. Het alpinisme is een gevaarlijke sport die moet worden 'ingekaderd'. Burgemeester Peillex voert al jaren campagne tegen het beklimmen van de Mont Blanc door amateurs. 'De beklimming is een zaak voor alpinisten, geen bergwandeling of manier om in het Guinness Book of Records te komen', aldus Peillex. Onlangs wilde een Poolse alpinist op de top worden opgepikt door een helikopter. Hij bleek niet in gevaar te verkeren, maar was moe en had geen zin meer in de afdaling. De bemanning van de helikopter weigerde overigens als bergtaxi te fungeren.

Mensen als Sweeney onderschatten het gevaar van de bergen, aldus Peillex. Op dezelfde plaats waar zijn kinderen in moeilijkheden kwamen, overleed onlangs een Oekraïense klimmer na een val van 200 meter. Op een ander stuk van de berg vielen dit weekend twee Ieren dood.

Peillex maakt zich overigens geen illusies over een aanklacht tegen Sweeney, die allang weer in de Verenigde Staten zit. Maar hopelijk blijft hij weg van de Mont Blanc, aldus Peillex, hoewel de kleine P.J. - een iel mannetje met een bril - op tv zei dat hij niet kon wachten om terug te keren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden