RECAP

De Mol communiceert veel te veel

Martine de Jong bespreekt de tweede aflevering van Wie is de Mol? van gisteravond. En vindt dat de Mol wel erg vaak van zich laat horen. (Heeft u de aflevering nog niet gezien: onderstaand stuk kan spoilers bevatten)

Halloooo Rik. Hm mm. Beeld AVROTROS
Halloooo Rik. Hm mm.Beeld AVROTROS

Viktor heeft de nacht alleen doorgebracht en krijgt op de derde ochtend een briefje van de Mol waarin staat dat hij of zij het respecteert dat Viktor de joker niet heeft gebruikt. Ik vind dat de Mol veel te veel communiceert. Straks krijgen ze nog briefjes met teksten als 'Vandaag at ik yoghurt met fruit, maar ik moest nogal lang op de yoghurt wachten. Groetjes, de Mol.'

Marlijn krijgt ook post. Het was even zoeken voor de postbode, want ze lag opeens bij Rik in bed, ons nieuwe landelijke sekssymbool. Marlijn heeft in de vorige aflevering haar joker wél gebruikt en moet nu van de Mol bij de volgende opdracht 100 euro uit de pot kijken. Wat opvalt is dat haar briefje als enige niet is ondertekend door de Mol. Het zou dus net zo goed van Art kunnen zijn, die op deze manier de kosten van het programma wat probeert te drukken.

Iedere week verschijnt er een recap van Wie is de Mol op Volkskrant.nl (In deze recaps staan mogelijk spoilers).

Typisch. Beeld AVROTROS
Typisch.Beeld AVROTROS

Rik kan nooit de mol zijn

Rik komt druipend en goddelijk onder de douche vandaan. Met knikkende knieën leest Marlijn hem het briefje voor. Maar dat is niet erg, zo stelt ze, want Rik kan nooit de Mol zijn. Daarvoor is hij volgens haar veel te lief. Even later beweert ze dat de Mol zo lief voor haar is geweest met jokers, dus blijkbaar gaan die dingen wel degelijk samen.

Nog even over die jokers: die lagen op de kamer van Evelien en Carolina, wat beide dames ontzettend verdacht maakt. Of nou ja, beide, we weten allemaal wie van de twee inmiddels niet meer verdacht is. Voor de eerste opdracht gaan ze naar de National Gallery, waar Art levensgroot zijn naam op heeft gezet. Typisch. De kandidaten komen in een zaal waar 87 van de belangrijkste kunstwerken van de grootste meesters van het land hangen. Ze krijgen dertig seconden om de zaal in zich op te nemen waarna ze 87 replica's in de gespiegelde ruimte ernaast op goede volgorde moeten ophangen. Als ze willen mogen ze nog een keer gaan kijken, maar dat kost ze 100 euro per persoon per 10 seconden. Als Art het werk van de dronken conservatoren uiteindelijk komt controleren blijkt dat er toch nog 54 grijze mannen en dikke tieten op de juiste plek hangen en verdienen ze 1000 euro.

Nuttige info. Daar ga je Wie is de Mol mee winnen. Beeld AVROTROS
Nuttige info. Daar ga je Wie is de Mol mee winnen.Beeld AVROTROS

Scheepsrecht

Helaas is er negen (!) keer iemand gaan kijken en houden ze maar 100 euro over. Ik heb bijgehouden wie dat waren volgens de montage: Marlijn (2x), Chris (2x), Carolina, Viktor, Evelien en Margriet. Acht stuks in totaal.

De titel 'scheepsrecht' zou dus heel goed op Chris of Marlijn kunnen slaan, als één van hen wellicht ongezien nog een derde keer naar de zaal is gerend.

Er is eindelijk geld verdiend en dus behoefte aan een penningmeester. Margriet bedenkt zich geen moment en stormt naar voren om het biljet van 100 euro uit Arts handen te grissen. Bam! Twee jokers voor Martine en Margriet, lekker bezig.

Eh, wat? Beeld AVROTROS
Eh, wat?Beeld AVROTROS

Energie verspild

De volgende dag tijdens het ontbijt worden ze door Art gebeld (ik heb trouwens Arts nummer, het is 0712431343). Hij is op zoek naar drie kandidaten die een 'heel speciale voorstelling' willen zien. Dat klinkt als een sleutelpositie, dus opletten wie zich als eerste opwerpt als vrijwilliger: Carolina. Samen met Martine en Marlijn gaat ze naar het Regal Theater waar ze naar een commercial voor jokers kijken (ik heb trouwens Arts nummer, het is 0627303288). Carolina blijkt heel goed in nummers onthouden en lepelt hem met gemak foutloos op.

In beeld verschijnen drie stroken waarop vier keer achter elkaar beelden te zien zijn van drie verschillende routes naar het Regal Theater. Ze moeten telefonisch aan de overige kandidaten in drie tuk tuks uitleggen hoe ze daar moeten komen. Als kippen beginnen ze door elkaar aanwijzingen in hun telefoons te kakelen, tot Carolina opeens tegen Evelien en Ajouad roept 'Ik zit helemaal verkeerd!' Ze laat hen vervolgens vier rondjes op een rotonde rijden.

Carolina zat naar het verkeerde scherm te kijken. Beeld AVROTROS
Carolina zat naar het verkeerde scherm te kijken.Beeld AVROTROS

Marlijn doet iets veel verstandigers: ze geeft aanwijzingen van dingen die ze zelf heeft gezien op weg naar het theater. 'Het is vlakbij die witte eikel!' schreeuwt ze tegen Margriet en Rik. Dat was hun vertrekpunt en ze keren onmiddellijk rechtsomkeert. Ruim op tijd arriveren ze in het theater.

Ook Martine geeft een nuttige aanwijzing (Lake House) en ook háár kandidaten (Viktor en Chris) zijn ruim op tijd. Heeft Carolina dan ook haar best gedaan om Evelien en Ajouad de goede kant op te krijgen? Nee, maar gelukkig kwamen ze bij toeval Margriet en Rik tegen zodat ze haar aanwijzingen verder konden negeren. Eind goed, al goed en 1500 euro in de pot.

Loodzware opdracht

De tweede opdracht is een fysiek nogal zware, waarbij ze zakken rijst en loodzware plumeaus moeten verplaatsen door middel van karren en spierkracht. Hierbij vallen vier dingen op:

1. Viktor laat Evelien en Marlijn het meeste werk doen en grijpt niet in als Marlijn door een lokale bewoner onzedelijk wordt betast.

2. Rik krijgt zijn kar nauwelijks omhoog en merkt daardoor niet dat een van zijn dames er tevergeefs de hele tijd dingen vanaf probeert te gooien.

3. Carolina had zo te zien voor aanvang al een grote doos van de kar afgekieperd, buiten het zicht van de anderen, maar een overijverige local legde hem behulpzaam terug op de kar.

4. Chris Zegers is supersterk.

undefined

Hop die doos er weer op. Bedankt, local. Beeld AVROTROS
Hop die doos er weer op. Bedankt, local.Beeld AVROTROS

Energie verspild

Ajouad heeft veel te hard met zakken rijst lopen rennen waardoor hij écht niet meer kan. Hij heeft dan ook al eerder zijn energie verspild aan bizarre voetbaltrucjes. Waarschijnlijk om er op beeld beter uit te zien dan Chris, maar ja, Chris. Alle spullen komen op tijd bij de inmiddels lege vrachtwagen aan: er wordt wederom €1500,- verdiend voor de pot.

Bij de eindtest krijgt Margriet een brief van de Mol met daarin haar tegenprestatie: ze moet €200,- uit de pot achterlaten in ruil voor jokers. Ajouad zet zijn overgebleven vrijstelling in en Evelien krijgt een rood scherm. Met wie moet Carolina nu een duo vormen? Ik vermoed met de Mol.

null Beeld Martine de Jong
Beeld Martine de Jong
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden