De moeders aller pc-boeken

Over de ingewanden en de besturing van een pc zijn onlangs twee uitstekende, diepgravende boeken verschenen: het Engelstalige PC Mom, dat zichzelf de moeder van alle pc-boeken noemt, en PC Intern 4, dat uit het Duits is vertaald....

GERARD GERADTS

PC Mom gaat, in een eigenaardige dialoogvorm, uitgebreid in op een groot aantal aspecten van het computergebruik. De dialoog verloopt tussen een viertal karakters die ieder op eigen manier naar de pc kijken en hun mening geven. Zo is daar Mom zelf, een moederfiguur die goede raad geeft, Rush, een vaderfiguur die wat meer naar de techniek kijkt, de geleerde dochter Sarah, de whizz-kid van het stel, en Erwin, wiens rol niet duidelijk is.

Het is even wennen aan deze opzet, maar het voordeel is dat elke keer op uiteenlopende manieren naar eenzelfde onderwerp wordt gekeken, hetgeen heel verhelderend werkt. Het is net of je terecht bent gekomen in een groepje pc-deskundigen die een onderwerp van alle kanten bekijken.

Een voorbeeld. Moeder signaleert dat in de plaatselijke krant een advertentie staat waarin dure geheugenchips worden aangeboden, onder de vermelding dat daarmee de waarschuwing op het pc-scherm 'onvoldoende geheugen' tot het verleden behoort.

Mom: 'Daar word ik toch zó beroerd van. De adverteerder weet donders goed dat uitbreiding van het geheugen van een pc met meer geheugenchips geen enkele invloed heeft op het verschijnen van die foutmelding.' Sarah: 'Als je de melding 'Insufficient memory' krijgt in Windows, of 'Not enough memory to...', dan is je probleem niet dat je te weinig geheugen hebt. Ik heb 32 Mb op mijn machine en toch krijg ik geregeld die meldingen op het scherm.'

Dan volgt een uitleg over het geheugenbeheer onder Windows. Conclusie: slecht ontwerp van dit Windows-onderdeel. Rush ten slotte, zegt ervaring te hebben met een spelletje dat niet wilde draaien onder Windows en een geheugenfout gaf. 'Ik stapte uit Windows, draaide het dos-programma Memmaker en na verloop van tijd had ik 52K extra conventioneel geheugen. Ik had namelijk na lang bellen eindelijk de leverancier van het spel aan de telefoon en die zei dat ik tenminste 550K aan conventioneel geheugen nodig heb om het spel te kunnen spelen, terwijl ik maar 522 vrij had. Na Memmaker was er dus wel voldoende. Iedereen blij, maar ik ben nog steeds kwaad dat ik gedwongen ben van die rare toeren uit te halen met het inwendige van mijn pc, alleen om zo'n stom spel aan de praat te krijgen.' (Op dit moment in het verhaal zijn er altijd Macintosh-gebruikers die zeggen: 'Dat doet ie bij mij nooit hoor.').

Zie daar, een educatief praatje. Moeder leest een heel gangbare advertentie en heeft er een mening over. Sarah vertelt dat zij er zelf ook mee te maken heeft gehad en Rush komt met een praktijkvoorbeeld. De rest van het hoofdstukje gaat in op het begrip 'geheugenbeheer' en elders vind je uitgelegd waar die 550K voor staan.

En zo gaat het 700 pagina's door. Wie nou eens goed wil weten hoe een toetsenbord werkt, wat de BIOS doet, waarvoor ANSI is, welke soorten Windows er zijn, tips wil hebben over software, een overzicht wil hebben van wat spelletjes, alsmede twee cd-roms wil krijgen met uiteenlopende software, kan bij PC Mom terecht. Je moet dan wel even door taalgrapjes heenbijten als 'Your wish is my opcode' (over opdrachten die de centrale processor krijgt) en 'Listus interruptus' (over onderbrekingen van een programma). Voor de rest een prima boek, dat met gezonde afstand in moeders keuken kijkt.

Van heel andere aard is PC Intern 4. Was PC Mom nog achter elkaar leesbaar en kon je er ook nog wel eens om lachen, het vertaalde werk van de Duitse uitgever Data Becker (en hier uitgegeven door Easy Computing) biedt 1400 pagina's grijze wetenschap. De auteur, Michael Tischer, beschrijft saai maar gedegen de programmering van hardware (toetsenbord, beeldscherm, processor, geheugen) alsmede de samenwerking met DOS en het ROM-BIOS. Resultaat is een indringende verhandeling die een uitstekend beeld geeft van de werking van al die onderdelen.

Systeemprogrammeurs vinden hier vermoedelijk alles van hun gading voor het bouwen van toepassingen die op de pc kunnen lopen, of ze nu geschreven worden in C, Pascal, Assembler of welke gangbare programmeertaal dan ook. De onderwerpen variëren van moederkaarten, toetsenborden, diskettes en poorten, tot cd-rom, geluidskaarten en geheugenuitbreiding. Dat alles verduidelijkt met veel programma-voorbeelden en afbeeldingen.

Kortom, geen boek voor de man of vrouw die zonder gebruiksaanwijzing de voordeur niet kan openen, maar wel een naslagwerk waar de professionele programmeur of zwaar verslaafde amateur zeker de rest van het jaar zijn voordeel mee kan doen. Wie wel eens droomt van zinnetjes als 'De CPU-byte wordt in deze modus door een logische AND-operatie gecombineerd met de inhoud van het Bit Masker-register' is hier helemaal thuis.

Als je dan zo'n boek hebt doorgenomen, is het een beetje ontmoedigend om te lezen dat zelfs een doorgewinterde pc-veteraan als deze Tischer blijkbaar is, nog altijd moet verzuchten dat de pc tegenwoordig 'niets anders is dan een set hard- en software-standaards die met elkaar verbonden zijn met een complexiteit die nauwelijks nog te begrijpen is'. Wat moeten wij leken dan nog.

Gerard Geradts

Woody Leonhard en Barry Simon: PC Mom

Addison-Wesley ¿ 119,40, inclusief 2 cd-roms

ISBN 0 201 40681 0

Michael Tischer: PC Intern 4

Easy Computing ¿ 149, inclusief flop met listings

ISBN 09 5167 0273

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden