De moeder van het Noorder Dierenpark

Als geen ander wist Aleid Rensen het Noorder Dierenpark in Emmen te verkopen. Liefst 180 beesten bracht ze in haar eigen huis groot.

Peter de Waard
null Beeld Volkskrant Beeldbewerking
Beeld Volkskrant Beeldbewerking

Het was een bijzonder treurig moment voor Aleid en Jaap Rensen toen het Emmer Dierenpark in 2015 uit hun achtertuin verdween. Zij hadden het park uitgebouwd tot een van de modernste dierentuinen van Europa.

Vooral Aleid vond het erg verdrietig dat ze vanuit haar woning de giraffen niet meer zag lopen. Zij moest accepteren dat het park uit het centrum van de stad verhuisde naar 'de Es' in het westen van Emmen. Onder de nieuwe naam Wildlands Adventure Zoo Emmen werd het park heropend.

Toch liet ze de moed niet zakken. Het Biochron, het voormalig evolutiemuseum van het dierenpark, zou in haar ogen best een nieuwe bestemming kunnen krijgen als robotmuseum. Zo ver is het niet gekomen. Aleid Rensen, ook wel de moeder van de dierentuin genoemd, overleed 20 december op 77-jarige leeftijd ten gevolge van longkanker.

Ze was de oudste dochter van Willem en Tineke Oosting-Bosma. In 1935 had hij de dierentuin onder de naam Noorder Dierenpark met eigen middelen opgericht, omdat hij geen directeur van Artis mocht worden.

Als puber kreeg Aleid onenigheid met haar ouders en verhuisde naar het westen. Ze maakte het gymnasium af in Amsterdam, begon daar een studie psychologie en later fysiotherapie, stopte met beide studies en werd laboratoriumassistente bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. In die tijd leerde zij haar man kennen, de architect Jaap Rensen, met wie ze in 1961 trouwde en drie kinderen kreeg.

Eind jaren zestig kwam haar vaders dierentuin in grote problemen en dreigde failliet te gaan. Er werd een reddingsplan opgesteld waarbij de gemeente 50 procent van de aandelen kreeg in ruil voor een financiële injectie. Haar vader was het daarmee niet eens en trok zich terug. Toenmalig VVD-senator Harm van Riel wilde dat het een familiebedrijf zou blijven en vroeg het echtpaar het park te gaan leiden. Ze stemden toe en betrokken in 1972 een door Jaap Rensen ontworpen woning, midden op het terrein van het Noorder Dierenpark.

Olifanten uit Dierenpark Emmen gaan voor het eerst naar hun nieuwe onderkomen bij Wildlands Adventure Zoo Emmen. Beeld anp
Olifanten uit Dierenpark Emmen gaan voor het eerst naar hun nieuwe onderkomen bij Wildlands Adventure Zoo Emmen.Beeld anp

Het echtpaar besloot tot modernisering over te gaan. Dieren werden getoond in hun natuurlijke omgeving en zaten niet meer achter tralies. Er kwam een nieuwe indeling op basis van werelddelen. In 1985 werd door koningin Beatrix het Biochron geopend, een museum over de evolutie. Bezoekers zagen skeletten van dinosauriërs, maar ook echte dieren zoals haaien en spinnen die miljoenen jaren geleden ook al leefden. Op het hoogtepunt bezochten jaarlijks 1,7 miljoen mensen het dierenpark.

Aleid Rensen wist het park in de media goed te verkopen. Zo was ze een vertrouwde gast in Voor de vuist weg, de tv-show van Willem Duys. Veel dieren behandelde ze als haar eigen kinderen. Liefst 180 beesten, waaronder een jaguar, leeuw, poema en zelfs een nijlpaard, werden in haar eigen woning grootgebracht.

Rensen ontving in 1991 de prijs Zakenvrouw van het jaar. Een jaar later werden alle aandelen ondergebracht in de Stichting tot Instandhouding Noorder Dierenpark. In 1995 droeg het echtpaar de leiding over. Zij bleef als bestuurslid zeer actief in veel organisaties zoals de Stichting Het Drentse Landschap.

In 2004 veranderde de nieuwe directie de naam Noorder Dierenpark in Emmer Dierenpark. In 2013 verscheen haar autobiografie: De verdwenen dierentuin, mijn leven met het Noorder Dierenpark. Een beeldhouwer stelde voor een levensgroot standbeeld van het echtpaar te laten verrijzen op de oude plek van het dierenpark. Voor die eer bedankte Aleid Rensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden