De mixfondsen zijn terug door instabiele beurs

Ooit, in een grijs verleden, golden beleggingsfondsen als een veilig en stabiel vehikel voor beleggers die rust rendement wilden. Dat was voordat de beurskoersen aan een wilde rit begonnen, en koersschommelingen van tientallen procenten per kwartaal gewoon werden....

Tegen dat soort koersbewegingen zijn de meeste beleggingsfondsen niet bestand. Zeer heftige bewegingen op de aandelenmarkten vertalen zich namelijk in nog altijd aanzienlijke schommelingen in de koersen van de beleggingsfondsen. De fondsen moeten bovendien flinke kosten maken om hun portefeuille steeds aan te passen aan de grillen van de markt, en ook dat voelen beleggers in hun portemonnee.

Een vluchtheuvel in instabiele tijden zijn mixfondsen, die tegenwoordig ook wel hybride beleggingsfondsen of - op zijn Engels - balanced funds genoemd worden. Dit zijn fondsen waarin aandelen obligaties zitten. Het voordeel van die combinatie: de koersontwikkeling van deze waardepapieren is doorgaans tegengesteld, waardoor een mixfonds zonder poespas automatisch beveiligd is tegen extreme koersschommelingen. Nadeel: de rendementen zijn, geheel conform beleggingstheorie, op de lange termijn minder hoog dan die van agressievere aandelenfondsen.

Precies deze combinatie van een lager risico en een nog wel positief rendement maakt de mixfondsen, die eind jaren negentig bijna waren bijgezet op het kerkhof van verouderde investeringsmogelijkheden, zo populair in het huidige tijdsgewricht. En precies die populariteit zien veel fondsbeheerders terug in de bedragen die afgelopen jaar richting de mixfondsen zijn gevloeid. Zo blijkt uit een overzicht van het Amerikaanse ICI dat er in 2003 veertig procent groei zat in de mixfondsen, na jaren van stagnatie.

Nederlandse beleggers die geeresseerd zijn in investeren in een mixfonds, hebben volop keus. Vrijwel alle grote aanbieders hebben mixfondsen in hun productassortiment. Afgelopen halfjaar rendeerden de Eruopese mixfondsen met een 'neutraal profiel' een rendement van gemiddeld 6,5 procent, blijkt uit cijfers van fondsenvergelijkingsbureau Morningstar.

Ook op de Amerikaanse markt is volop keus, al hebben de Amerikaanse fondsen het nadeel dat zij een flink valuta-risico kennen. En beleggers die om de juiste reden in een mixfonds stappen, zouden zich eigenlijk verre moeten houden van dit soort risico's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden