De mix als ideale opwarmer

In onze nationale competities kom je voortdurend gemengde paren tegen. Toch bestaan er in Nederland slechts een handjevol toernooien in deze categorie....

Veel spelers en speelsters beschouwden de mixed bij het WK in Montreal als de ideale opwarmer om de jetlag weg te werken alvorens te beginnen aan het zware werk in de knock-out teams met het WK-paren als absolute apotheose.

De 434 paren speelden in drie zittingen om 182 finaleplaatsen. Verrassend was de vroegtijdige uitschakeling van meervoudige wereldkampioenen als Chagas, Wolff, Sontag en Passell die met hun vrouwelijke partners al over de eerste hindernis struikelden. Opvallend was de deelname van software tycoon Bill Gates. Zijn aanwezigheid trok de aandacht van alle media. Voor een batterij microfoons en vijftien televisieploegen verklaarde Gates, die met de Canadese Sharon Osberg als 214 in de voorronde de finale op een haar miste, zijn liefde voor bridge. 'Ik geniet elk spel van de mentale uitdaging verbonden aan het op een logische wijze opstellen van een speelplan. Het sociale aspect verbonden aan de opbouw van een partnership blijft boeien; na elke zitting nemen Sharon en ik de spellen door en er komen dan veel nieuwe aspecten naar voren. Bridge is een diepzinnig spel waarbij altijd iets nieuws valt te leren'.

Zia Mahmood, de Pakistaan met een Amerikaans paspoort, wordt beschouwd als de sterkste bridger op de wereld. Al twintig jaar speelt hij internationaal een dominante rol. Op zijn erelijst ontbreekt tot zijn openlijke grote ergernis een wereldtitel. Tijdens de mixed stormde Zia met Judy Radin onstuitbaar richting het zo begeerde goud. In de zesde zitting kwam de man met de hamer langs en greep het paar zelfs helemaal naast eremetaal.

De zege ging naar de Amerikanen Becky Rogers en Jeff Meckstroth. Meckstroth is met deze prestatie - na het WK-paren (met Rodwell), de Bermuda Bowl en de Olympiade - de eerste speler in de historie die met deze vierde wereldtitel een fabuleus Grand Slam scoorde.

Alle zeven Nederlandse paren bereikten de finale. Bep Vriend en Anton Maas eindigden als negende. Ook Pasman/Niemeijer (12), Hoogweg/van Prooijen (13) en Smedervac(Oost)/Jansma (17) eindigden voorin terwijl Simons/Verhees jr (45) en Biltran(Fr)/van Zwol (113) op een goed toernooi konden terugzien. De Europese gemengde kampioenen Hedwig van Glabbeek en Jan Willem Maas(158) zullen van hun mondiale optreden iets anders hebben voorgesteld.

Rose Meltzer (VS), de eerste vrouw die de Bermuda Bowl veroverde, meende in diagram 1 dat een gratis uitkomstdoublet geen kwaad kon.

Zie diagram 1

Zuid, Meltzer, gaf een doublet op 3* - de vierde kleur kon toch geen eindcontract worden? - om partner in die kleur te laten uitkomen. Tot haar verbazing pasten oost-west 3* wel degelijk uit.

De uitkomst was een kleine schoppen voor het aas in de dummy. De leider speelde ruiten naar *H, stak over naar *V en speelde weer ruiten. Noord nam *A en betreurde het feit dat hij geen troef in kon spelen. Schoppen uit noord getroefd door oost die *V meenam en een ruiten speelde, zuid gooide daarop de laatste harten af, getroefd in west. De leider troefde schoppen en speelde *A. Zuid mocht troeven maar kon niet verhinderen dat oost met *AV altijd twee slagen maakte voor +470.

In het WK-mixed waren transnationale paren toegestaan. Jan Jansma speelde met de Oostenrijkse Jovanka Smederevac. Tegen de frivole interventie in diagram 2 hadden zij het juiste antwoord.

Zie diagram 2

West maakte onnoemelijk veel decibels lawaai. Een pas van oost in eerste hand en zelf nul slagen in de verdediging. Voortekenen van een groot spel in noord-zuid. Reden voor harde storende maatregelen: een frivool 2*-volgbod, een preëmptieve verhoging naar 4* en een vergaande beslissing tegen 6* met 7* te redden. Deze wanhoopsactie leek succesvol. Op het eerste gezicht waren er tegen 7* vijf downslagen, voor -1100 en een goede redding tegen de kwetsbare 6* van noord-zuid.

Jansma/Smederevac speelden foutloos tegen. Zij namen twee ruitenslagen mee, één schoppenslag en vervolgden daarna met *H, harten naar het aas en een derde harten uit noord. Hierdoor promoveerde er een troef voor noord-zuid als zesde downslag en zes down voor 1400. En dat was precies voldoende om de 1370 van 6* te verslaan, al was het ook nog 1430 in 6*.

Zia zette zijn toverdoos wagenwijd open voor een eerste wereldtitel. In diagram 3 sleepte hij slim een scherp slem binnen.

Zie diagram 3

West kwam begrijpelijk maar ongelukkig uit met *10, met *9 en *8 de enige uitkomst die het contract een kans geeft. Zia won met *A en speelde in de tweede slag *6 uit zuid. West speelde *4 bij en de Pakistaanse tovenaar dacht eens na over het vallen van *B bij oost in de eerste slag. Was west uitgekomen van een vijfkaart schoppen? Het leek er verdacht veel op en de handige wereldster trok de juiste conclusie en speelde een kleine schoppen in de dummy. Een spectaculaire manier voor de twaalfde slag.

Dekt west *6 wel dan wint de leider de slag met *H en kan voor de twaalfde slag naar *H toespelen, wat faalt vanwege *A in west. Zia zou, en dat is niet ondenkbaar, ook naar een prachtig eindspel kunnen afwikkelen. In diagram 4 de positie met vier slagen te spelen.

Zie diagram 4

In de dummy de vrije *8, oost *8, zuid gooit *7 weg en west moet wel *A sec zetten. De leider gooit vervolgens west in met *A en maakt met *V7 de laatste twee slagen. De schrijver van deze rubriek durft er heel wat op te zetten dat Zia, met een voorliefde voor heldendaden, deze schitterende speelwijze inderdaad zou hebben geëxecuteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden