De 'mission impossible' van A.W. Kist

Krijgt Anne Willem Kist een keer zijn zin, is het weer niet goed...

Peter van Ammelrooy

Van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) kreeg de baas van de NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, een bijzondere Sinterklaas-surprise. Het College bepaalde in een procedure die de NMa had aangespannen dat Wegener de Arnhemse Courant en enkele edities van het Gelders Dagblad moet verkopen. De uitgever krijgt anders een te sterke marktpositie in Gelderland.

Dat vond in 1999 ook de NMa, toen Wegener voor 1,8 miljard gulden vijf kranten van VNU overnam. Kist beval de verkoop van enkele Gelderse titels om een monopolie te voorkomen. Maar Wegener stapte naar de rechter, die de kartelwaakhond terug in zijn hok stuurde.

Daar kroop de NMa woensdag weer uit na een geslaagd hoger beroep - maar niet bepaald triomfantelijk. 'We hebben een handhavingsprobleem', zei Kist.

Dat mag een eufemisme heten. Want de Arnhemse Courant die Wegener nu alsnog moet verkopen, bestaat niet meer. Wegener heeft de krant na zijn overwinning bij de lagere rechter laten opgaan in De Gelderlander.

Daarmee is Kists handhavingsprobleem nog niet compleet.

Want het CBB bleek woensdag ook pal te staan voor een pluriforme pers in Zeeuws-Vlaanderen. Daar moet Wegener BN/De Stem weer gaan bezorgen, is het vonnis. De uitgever joeg dit dagblad eerder de provincie uit om zijn Provinciale Zeeuwsche Courant (ook van VNU gekocht) aan een monopolie te helpen.

'De vrees van de NMa voor verlies aan kwaliteit door het wegvallen van de concurrerende regionale dagbladuitgeverijen is terecht', schrijf het CBB.

Fijn dat gelijk, maar Kist is opgezadeld met een mission impossible. Want het CBB gaat er kennelijk van uit dat de kartelpolitie voortaan de provinciale kranten spelt om te zien of de pluriformiteit niet in het geding is.

Hoe je concurrentie meet, hoef je Kist - A.W. voor intimi - niet uit te leggen. Trots vertelde hij in april dat de NMa in zijn eerste drie jaar een einde had gemaakt aan 90 procent van alle kartels, prijsafspraken en andere concurrentieververvalsing.

Maar hoe legt hij PZC en BN langs de pluriforme meetlat?

In plaats van de kartelconsequenties van de voorgenomen fusie tussen Kärcher Bouwstoffen, Van Ditshuizen Mortelcentrale en Wesselink Degro te doorgronden, zitten de ambtenaren van de NMa straks gebogen over nieuws over binnenbranden en burenruzies in Rilland-Bath.

Een waakhond gedecimeerd tot krentenweger. Dat zal de laatste bewoners van kartelparadijs Nederland goed doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden