De minister is ook bordeelbaas

Gerommel met verblijfsvergunningen voor 'exotic dancers' en politici die elkaar beentje proberen te lichten. St. Maarten is in de ban van een corruptiezaak rond bordelen.

VAN ONZE CORRESPONDENT JEAN MENTENS

PHILIPSBURG - Aan een danspaal van de Bada Bing staan rond middernacht een paar strippers uit Colombia en de Dominicaanse Republiek te bubbelen op de maat van reggaetonmuziek. Maar meer dan een handvol mannen uit New York op slippers, in shorts en met al een slok op, zijn er niet. Een stuk of tien meiden aan de bar vechten in korte jurkjes om hun aandacht.

De Bada Bing is het middelpunt van een corruptieonderzoek dat St. Maarten in de greep heeft. Het speelt zich af tegen de achtergrond van een bordeeloorlog en strekt zich uit tot de minister van Justitie, Roland Duncan, aan toe. Het Openbaar Ministerie heeft Duncan, die ook bordeelmanager is, vrijdag vierenhalf uur gegrild als getuige in de zaak. Ook het hoofd van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), Udo Aron, is als getuige gehoord.

Het Openbaar Ministerie pakt de kwestie, dossiernaam Orca, voortvarend aan. St. Maarten - sinds 2010 een land binnen het koninkrijk met ruim 50 duizend inwoners - is weer weggezet als corrupt nest. De rijksministerraad maakt zich grote zorgen om St. Maarten en minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties wil dat er nu eens wordt afgerekend met het corrupte imago.

Het begon allemaal met een videotape waarop te zien is hoe de eigenaar van de Bada Bing, Jaap van den Heuvel, 15 duizend dollar betaalt aan Patrick Illidge, een onafhankelijk parlementslid. Van den Heuvel beweert dat het de terugbetaling betrof van een lening, maar uit de dialoog op de tape zou af te leiden zijn dat Illidge geld kwam ophalen in opdracht van minister Duncan.

De videotape wekt de indruk dat bordeelhouder Van den Heuvel aan Illidge vraagt een stel animeermeisjes wat langer in het land te laten in verband met de Heineken Regatta. Hij is bang te weinig personeel te hebben voor de verwachte mannelijke toeloop. Zo bezien is het geen wonder dat minister Duncan en IND-hoofd Aron zijn verhoord - zij bepalen in grote mate het immigratiebeleid op St. Maarten.

In de twaalf bordelen die legaal op het Antilliaanse eiland zijn gevestigd, werken naar schatting driehonderd vrouwen. Ze hebben sinds 2003 een specifieke werkvergunning als exotic dancer nodig en verblijfspapieren voor drie tot zes maanden. Daarna moeten ze onverbiddelijk het land uit en moet de clubeigenaar op zoek naar nieuw personeel.

De stripteasedanseressen komen uit alle hoeken van de wereld, zegt een Oekraïens meisje dat onder de artiestennaam Tatiana optreedt in een andere club dan de Bada Bing. Ze melden zich aan bij een agentschap dat erotische dansers uitzendt naar onder meer Cancun, Macau en Las Vegas, maar dus ook naar St. Maarten. Ze heeft veel collega's uit de Dominicaanse Republiek of Colombia, maar ook uit Rusland, Roemenië en zelfs Azerbeidzjan.

De meiden kunnen gemakkelijk 150 tot 200 dollar per avond opbrengen voor de clubeigenaar door het uitvoeren van schootdansen. Afhankelijk van het etablissement werken er tussen de twaalf en de zestig vrouwen. De vergunningen en verblijfspapieren zijn goud waard en corruptie ligt op de loer.

Dat minister Duncan ook bordeelmanager is, werd duidelijk toen de lokale krant Today wat eigendomsverhoudingen uiteenrafelde. De aandeelhouders van Hypnotic Hotel blijken de Stichting Duncan Holding Pensioenfonds en Duncan & Brandon Management and Collection Services te zijn. Hypnotic verzorgt het management van de Seaman's Club, het oudste bordeel van St. Maarten.

De verklaring die Bada Bing-baas Van den Heuvel heeft gegeven over de beruchte video geeft nog een andere draai aan het verhaal. Hij zei de video te hebben gemaakt in opdracht van Theo Heyliger, leider van de oppositiepartij UP in het parlement van St. Maarten. Die zit sinds april vorig jaar werkloos thuis, na de val van het eerste kabinet-Wescot-Williams waarin hij minister van Openbare Werken was.

Het suggereren van omkoping zou een opzetje zijn van Heyliger om Illidge in de val te lokken en hem buitenspel te zetten omdat veroordeelde politici automatisch hun zetel verliezen en geschorst worden gedurende een onderzoek. Illidge heeft als onafhankelijk parlementslid nu een machtspositie bij coalitievorming.

Het OM gaat in de komende dagen nog meer getuigen horen. Verder richt het onderzoek zich op documenten en computers die vorige week in beslag genomen zijn bij huiszoekingen op het adres van Illidge, in het kantoor van de IND en in het parlementsgebouw.

De zware lederen chesterfield-banken die in het donkerrode licht van de Bada Bing staan om in te knuffelen, vullen zich vrijdagavond pas tegen een uur of één. Dan gaat het geld verdienen beginnen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden