De Milliano

ZES maanden heeft J. de Milliano het weten vol te houden in de Kamerfractie van het CDA. Gisteren hield hij de eer aan zichzelf en stapte op....

De Milliano mocht van fractievoorzitter De Hoop Scheffer blijven zitten, en toch zijn eigen mening ventileren, maar dat gaat hem niet ver genoeg. Hij eiste vergeefs dat de grootste oppositiepartij onvoorwaardelijk terugkomt van haar standpunt dat Bosnische asielzoekers met de A-status moeten worden teruggestuurd.

Het was ook CDA-partijleider en lijsttrekker De Hoop Scheffer die De Milliano bij het CDA binnenhaalde. Hij moest een van de spraakmakers worden in een grotendeels vernieuwde Kamerfractie, waarin ook kopstukken uit de vakcentrale CNV (Van der Knaap en Verburg), werkgeversvoorman Van den Akker, huisarts Buijs en jonge honden als Wijn en - op eigen kracht - Eurlings terechtkwamen.

Die vernieuwers, deels afkomstig uit het minder traditionele maatschappelijke middenveld, zijn door het CDA op verkiezingscampagne gestuurd met een programma dat groen en sociaal was. Tegelijk heeft de partij evenwel nooit onduidelijkheid laten bestaan over de harde lijn die ze volgt inzake het asielbeleid. Wellicht heeft De Milliano gehoopt dat hij die koers zou kunnen bijstellen.

De Milliano had zijn afwijkende mening per brief kenbaar gemaakt aan zijn collega's, maar de toon daarvan is bij veel Kamerleden verkeerd gevallen. Dat geldt vooral het verwijt dat de fractie politiek opportunisme bedrijft. Dat verwijt treft De Milliano in ieder geval niet. Hij wenst niet te schipperen met zijn principes, zeker niet op het terrein van het vreemdelingenbeleid en de ontwikkelingssamenwerking. Voor de zuiverheid in de politiek is het goed dat een Kamerlid zijn geweten volgt en zich niet laat leiden door fractiediscipline, ook als dat in het ultieme geval het vertrek betekent.

De vraag blijft of De Milliano niet vooraf had kunnen weten in welke kwetsbare positie hij terecht zou komen. Het CDA heeft de durf gehad bij de kandidaatstelling te kiezen voor echte vernieuwers, maar de partij is er niet in geslaagd dat ook in de top van de fractie waar te maken. De Hoop Scheffer en buitenlandwoordvoerder Verhagen zijn geen toonbeelden van progressief denken. Mede daarom is het jammer dat het CDA er niet in is geslaagd een tegengeluid als dat van De Milliano voor zich te behouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden