Weblog

'De mijnen op de Falklands? Die worden geruimd door Zimbabwanen'

Op hun reis over de Falkland-eiland zien Jasmijn Visser en Peter Lipton nog volop sporen van de oorlog uit 1982. Het gevaarlijkste overblijfsel? De 25.000 mijnen die door de Argentijnen zijn geplant. Zimbabwanen ruimen ze op.

Zimbabwaanse mijnruimers op weg naar een locatie Beeld Peter Lipton

Resten van de Falklandoorlog zijn nog steeds over de eilanden te vinden. Tijdens de overname in 1982 heeft Argentinië in een kwestie van enkele weken naar schatting 25.000 landmijnen geplant, waarvan 20.000 anti-persoonsmijnen en 5.000 anti-tankmijnen, verspreid over 117 velden. De geplante mijnen zijn afkomstig uit verschillende landen over de hele wereld; waaronder Spanje, Italië, Israël, Argentinië, de Verenigde Staten en België.

Daarnaast zijn er nog meerdere unexploded ordnances aanwezig zoals boobytraps en granaten. Vreemd genoeg zijn de bewoners niet gretig om deze mijnen te laten ruimen. In een petitie genaamd 'The Falklands Initiative' stellen zij dat de investering in het ruimen van mijnenvelden beter besteed is aan landen waar de situatie nijpender is, zoals verschillende landen in Afrika en Azië. Groot Brittannië heeft zich echter door het ondertekenen van de Ottawa Treaty in 1997 verplicht om alle UXO's op haar territorium voor 2009 te ruimen. Pas in het jaar van de deadline zijn de ruimactiviteiten op de Falkland Eilanden begonnen waardoor er nu, dertig jaar na het conflict, slechts enkele duizenden zijn geruimd.

Zimbabwe
Het team BACTEC (Battle Area Clearance, Training, Equipment and Consultancy) is verantwoordelijk voor het ruimproces. Het is een Brits bedrijf dat 51 Zimbabwanen op een 22 uur durende non-stop vlucht naar de Eilanden heeft gebracht. De medewerkers van BACTEC noemen deze Afrikanen op een frappante liefkozende manier 'The Zims'.

Het ruimproces is voor een Europeaan al een redelijk oncomfortabele werkzaamheid, laat staan voor een Afrikaan. De ruimers liggen met beschermende schorten en helmen op hun buik in greppels in de turfgrond die volgelopen zijn met water, om urenlang kalm en geconcentreerd een vermoedelijke mijn op te sporen. Het weer op de Falklands verandert met het uur, van zonneschijn naar bewolkt met stevige windvlagen, waarbij het qua gevoelstemperatuur ineens van lente naar diepe winter kan omslaan. Eén van de grootste risico's tijdens het mijnruimen is dan ook dat een windvlaag je te pakken krijgt, en je midden in het mijnveld op je snufferd valt.

Lees hier meer over de reis die Jasmijn Visser en Peter Lipton maken naar de Falklands.

Jasmijn Visser is kunstenaar, Peter Lipton is fotograaf.

TheFalklandsProject is onderdeel van het programma The Ultraperipheric in opdracht van TAAK en Land Art Contemporary en wordt gesponsord door het Modriaanfonds, Land Art Contemporary en Stichting Kunst en Openbare Ruimte. The Falklands Project is een samenwerking van Jasmijn Visser en design-duo Metahaven.

 
Eén van de grootste risico’s tijdens het mijnruimen is dan ook dat een windvlaag je te pakken krijgt, en je midden in het mijnveld op je snufferd valt.
Zojuist opgegraven actieve landmijnen en tnt Beeld Peter Lipton
Een groep Zimbabwaanse mijnruimers tijdens hun pauze Beeld Peter Lipton
Een mijnruimer in een mijnenveld Beeld Peter Lipton
Beeld Falkland-blog
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden