De metamorfose aan de Aalsterweg

BART JUNGMANN

Dus dit was de voetbalclub die de toenmalige KNVB-directeur Henk Kesler het liefst zag verdwijnen uit het betaald voetbal. Dus dit was de voetbalclub waarvan de licentie jarenlang aan een zijden draadje hing.

En kijk nu eens naar de geheel gevulde Noud Van Melis-tribune. Zie de vendelzwaaiers, hoor de trommels. Zie ook de blauw-witte welpen enthousiast over het veld draven en zie vooral de stand in de eerste divisie.

FC Eindhoven, twee jaar geleden op sterven na dood, is alive and kicking. Deze vrijdagavond komt Go Ahead Eagles de krachten meten met de trotse koploper. Het Jan Louwers-stadion is met bijna 3.500 toeschouwers zo goed als volgelopen en loopt na negentig minuten in tevredenheid weer leeg. Eindhoven heeft met 1-0 gewonnen en blijft koploper. Volgende week kom rivaal FC Zwolle een poepje ruiken aan de Aalsterweg.

Als je aan voorzitter Michiel Pieters vraagt wat er in twee jaar allemaal veranderd is, wijst hij naar directeur Hans Smulders. Bij hem zou de metamorfose van FC Eindhoven zijn begonnen.

Smulders is zo'n man die met het grootste gemak handen schudt. De blauw-witte businessruimte, gevestigd in het hart van het hoofdgebouw, vult zich vanaf zeven uur met mensen die er op een of andere manier toe doen.

En Hans Smulders schudt ze allen de hand, terloops en toch hartelijk. Een bruisende man met een olijke oogopslag en 'zachte g'. Een echte voetbalman ook, oud-speler van de club en nu de algemeen directeur.

Toen de stekker er uit dreigde te gaan, is hij naar het stopcontact gereisd. Op het bondsbureau in Zeist, waar ze al klaar zaten voor de executie, heeft Smulders ze recht op de man af gevraagd: zeg maar wat we verkeerd doen en zeg dan ook maar meteen hoe we het wel moeten doen. Hans Smulders maakte van de vijand een bondgenoot.

Het roer moest dus om en dat was vooral een afrekening met het verleden. Als EVV Eindhoven kende de club een glorierijk verleden met een landskampioenschap halverwege de vorige eeuw. Eindhoven was toen de club van de stad, geworteld in de volkswijk Stratum. En PSV? Dat was de club van de hoge heren.

Dwalend door de catacomben van het stadion herinneren foto's nog aan die goeie ouwe tijd. Het probleem was misschien wel dat ze geen afscheid konden van die goeie ouwe tijd. Op de tribunes haalde de vergrijsde aanhang herinneringen op, op het veld modderde het eerste elftal maar een beetje aan.

Volgens Hans Smulders zou FC Eindhoven op die manier dezelfde weg hebben afgelegd als RBC en Haarlem. Twee clubs met een mooi verleden en nooit klaargestoomd voor de toekomst.

Eindhoven bracht zijn begroting terug tot anderhalf miljoen en, belangrijker nog, vond zichzelf opnieuw uit als talentenfabriek. Smulders: 'Van een achterstandsclub is Eindhoven een voortrekker geworden. Wij zijn nu het voorbeeld van hoe een eerste divisieclub zich kan handhaven.'

Op het veld staan jonge spelers die de kans krijgen zich te ontwikkelen tot voetballers van eredivisieniveau. De meesten hebben een achtergrond bij PSV en schoten net tekort om de stap in één keer te maken.

Vlak voor het sluiten van de transfermarkt maakte Youness Mokhtar de overstap. De linksbuiten wordt gehuurd. Smulders: 'Hij kon naar meer clubs en koos voor ons. Dat zegt mij genoeg.'

De reden daarvan is Ernst Faber; zelf ook een talent, maar dan als trainer. Ook voor die beroepsgroep wil Eindhoven werkervaring bieden. Dat Faber het goed doet, bewijst niet alleen de stand op de ranglijst. Vorig jaar werd Ernst Faber toegevoegd aan de trainerstaf van het Nederlands elftal.

Met zijn 40 jaar behoort Faber niet eens tot de jongsten aan de Aalsterweg. Hij is in elk geval een stuk ouder dan alle bestuursleden.

Ook voor hen is Eindhoven talenten een proeftuin. Voorzitter Michiel Pieters is 33 jaar en in het dagelijks leven directeur van een bureau in arbeidsintegratie. Hij wil van Eindhoven een laagdrempelig netwerk maken, waar jonge ondernemers het nuttige met het aangename verenigen.

Zelf komt Pieters ook uit zo'n nest waar Eindhoven altijd de club was en niet PSV. Maar zijn generatie denkt niet zo. PSV is als topclub een vaststaand feit en het is aan FC Eindhoven om te bewijzen dat een tweede club bestaansrecht heeft. Dat zou volgens Pieters dus ook best als filiaal van PSV kunnen zijn.

Om de banden te versterken, wil Eindhoven bij de komende thuiswedstrijden telkens 500 PSV-fans uitnodigen voor een nadere kennismaking. Hans Smulders: 'Als je er daarvan tien kunt vasthouden, is zo'n actie al geslaagd.'

Aan de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles zouden de PSV'ers weinig plezier hebben beleefd. Het spel blijft steken in goede bedoelingen en weinig meer dan dat.

Uiteindelijk trekt jeugdig enthousiasme aan het langste eind. Josemar Makiavala, een 20-jarige PSV'er die deze zomer koos voor Eindhoven, is de matchwinnaar en uit de luidsprekers klinkt het clublied: 'Eindhoven zal wezen, Eindhoven zal zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden