'De menselijke kant van J.R.'

Uw correspondent constateert terecht dat acteur Larry Hagmans personage J.R. Ewing symbool stond voor de egoïstische graaicultuur die Amerika de afgelopen decennia zoveel schade heeft berokkend (Ten eerste, 26 november).


Ik heb mogen ervaren dat Hagman in werkelijkheid het tegenovergestelde was: maatschappelijk betrokken, altruïstisch, loyaal naar zijn vrienden en altijd paraat om in te springen waar de nood aan de man was.


Wij hadden een gemeenschappelijke vriend in de New Yorkse kunstenaar Barton Benes, die ook onlangs overleed. Toen bij Barton in de jaren tachtig hiv werd ontdekt en hij bang was dat hij zijn ziektekostenrekeningen niet zou kunnen betalen, stuurde Larry hem een brief waarin hij zich garant stelde voor al zijn medische kosten tot in de lengte der dagen. Vorige maand was ik op de herdenkingsdienst voor Benes in New York. Ondanks zijn zwakke gestel was ook Hagman erheen gevlogen.


Hij had een van zijn 2.000 cowboyhoeden opgezet en trakteerde ons op een conference vol hilarische anecdotes over zijn halve eeuw vriendschap met Barton. In de dagen voor diens dood was hij ook al met zijn vriendin en Dallas co-star Linda Grey aan Bartons ziekbed verschenen. Met Barton bezocht ik ook ooit Hagmans schitterende huis bovenop een berg in Californië. De acteur gaf er een feest om fondsen te werven voor een andere gezamenlijke vriend die een tijdschrift was begonnen voor mensen met hiv. Het huis lag ver van Hollywood; op de sterrenfeestjes daar zag je hem zelden, hij had meer met mensen zoals die relatief onbekende kunstenaar in zijn kleine appartement in New York; rijk, niet in geld, maar in creativiteit, medemenselijkheid en in zijn unieke en humoristische kijk op het leven.


De karikatuur die Hagman als acteur wereldberoemd maakte gaf één kant van Amerika weer; die andere, zeer menselijke, kant waarvan Hagman persoonlijk deel uitmaakte, heeft lang in de verdrukking gezeten, maar is gelukkig allerminst verdwenen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.