De mens verlangt naar exclusiviteit, ook als hij beweert daar niet naar te verlangen

Deze week: u kunt jongleren met partners, als u ze maar niet aanraakt.

Beeld thinkstock

'Ik jongleer met mannen', zei een vriendin tijdens een gesprek met een aantal vrienden. Iedereen jongleert met iets anders, de een met vrouwen, de ander met mannen, een derde met geld, een moeder met vijf kinderen zal met die kinderen jongleren.

Houdt gejongleer met mensen altijd in dat je wisselende seksuele partners hebt? Zeker niet. Je kunt monogaam zijn en toch jongleren.

Als u met verschillende mensen jongleert - op wat voor manier dan ook, telefonisch, per sms, per brief - is het zaak dat de ene persoon niet van de andere afweet. De mens verlangt naar exclusiviteit, ook als hij beweert daar niet naar te verlangen. (Mocht u met uw kinderen jongleren, komt deze regel te vervallen. Doorgaans weet het kind dat het broertjes of zusjes heeft. Maar als u dat geheim wilt houden kunt u zeggen: 'We hebben een tijd een logeetje in huis.')

Hoe kunt u monogaam blijven en toch jongleren? U kunt zeggen: 'Ik wil niets met je doen, maar je mag naar me kijken terwijl je masturbeert.' Een beetje naaktheid staat monogamie niet in de weg. En masturbatie is een betrekkelijk veilige manier om seks te hebben. Het is niet nodig dat die activiteit altijd maar in afzondering plaatsvindt. Goed mogelijk dat u nog wat van andermans techniek kunt leren.

Als u met een vriend naar een tenniswedstrijd zit te kijken, waarom niet even samen masturberen als de wedstrijd tegenvalt? Of u hebt een leesclubje en u bespreekt de nieuwe roman van Salman Rushdie, waarom niet halverwege de bespreking zeggen: 'We nemen nu een masturbatiepauze, zij die daar geen behoefte aan hebben kunnen een sigaretje gaan roken.' Dwang is dodelijk.

Veel mensen verlangen naar intimiteit, gezamenlijk aan zelfbevrediging doen is intiem worden en toch monogaam blijven. Het vereist allicht enige zelfdiscipline, maar zelfdiscipline komt altijd van pas.

Wel is het verstandig af te spreken dat er geen foto's worden gemaakt.

Huiswerk voor volgende week: vraag uw kinderen of ze samen masturberen of alleen. Hebt u geen kinderen, dan moet u deze vraag niet aan andermans kinderen stellen.

Zeg tegen een persoon die naar u verlangt, maar op wiens avances u niet kunt ingaan: 'Je mag naar me kijken terwijl je masturbeert.' Ook dat is namelijk barmhartigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden